interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΤΑ ΚΡΟΥΣΤΑ

Το να δημιουργείς μουσική παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο μπορεί να είναι μια από τις πιο συναρπαστικές μουσικές εμπειρίες. Τα παιδιά ανταποκρίνονται στα μουσικά όργανα και αγαπούν πολύ να πειραματίζονται με διαφορετικούς ήχους και είδη οργάνων όπως ξυλάκια, ντραμς, πιατίνια, κουδουνάκια και πολλά άλλα όργανα. Τα κρουστά μουσικά όργανα, προσφέρουν πολλές και ποικίλες ευκαιρίες για  τα μικρά παιδιά να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους. Κάθε όργανο είναι διαφορετικό, είναι απλά στη χρήση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς και ενδιαφέροντες τρόπους.

ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Αν και είναι σημαντικό για τα μικρά παιδιά να είναι ελεύθερα να χειρίζονται και να πειραματίζονται με τα κρουστά μουσικά όργανα, είναι το ίδιο σημαντικό εμείς οι νηπιαγωγοί και οι γονείς να παρέχουμε καθοδήγηση στη γνωριμία των παιδιών με τα όργανα. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε τη στάση ότι τα κρουστά όργανα είναι και αυτά αληθινά μουσικά όργανα. Όλες οι μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες τα χρησιμοποιούν (τύμπανα, τριγωνάκια, κουδουνάκια ξυλόφωνα κλπ).

Κάθε κρουστό παράγει το δικό του χαρακτηριστικό και μοναδικό ήχο. Τα μικρά παιδιά είναι έτοιμα να αναπαράγουν τη δική μας συμπεριφορά και να πιστέψουν αυτά που θα τους πούμε - τα οποία θα έχουν και μεγάλη σημασία -  για τη γνώμη τους για τα όργανα αυτά και το πώς θα τα χειρίζονται και θα παράγουν ήχους με αυτά, άσχετα με το αν θα ασχοληθούν με κάποιο άλλο μουσικό όργανο στη συνέχεια. Είναι πολύ σημαντικό να μην τα δουν σαν παιχνίδια, αλλά σαν μουσικά όργανα.

Γνωρίζουμε στα παιδιά ένα κρουστό κάθε φορά. Αν υπάρχει η δυνατότητα, καλό είναι να έχουμε πολλά κρουστά του ίδιου είδους ώστε όλα τα παιδιά να μπορέσουν να εξερευνήσουν και ν ανακαλύψουν τον ήχο του οργάνου και πώς παράγεται. Τα μικρά παιδιά ως γνωστό δεν είναι διατεθειμένα να περιμένουν. Θέλουν να παίξουν το μουσικό όργανο και το θέλουν τώρα! Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν διαφορετικούς τρόπους να παράγουν ήχους. Τους δίνουμε το χρόνο που χρειάζονται ώστε να γνωρίσουν το κάθε όργανο. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για πολλά μουσικά όργανα τότε κάνουμε τη γνωριμία με το μουσικό όργανο σε μια πιο μικρή ομάδα παιδιών και όχι σε όλα ταυτόχρονα.

Με το να δείχνουμε ένα κρουστό τη φορά επιτρέπουμε στα παιδιά να αναπτύξουν μια μουσική ευαισθησία για κάθε όργανο ξεχωριστά. Όταν τα παιδιά θα έχουν πειραματιστεί με διάφορα μουσικά όργανα μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να ακολουθήσουν ρυθμικά μοτίβα ή να συνοδεύουν μελωδίες. Δίνουμε στα παιδιά αυτό τον τύπο της εισαγωγής με σεβασμό στα μουσικά όργανα. Έτσι τους ανοίγουμε το δρόμο για να ανταποκριθούν στο ρυθμό, τον τόνο, τη μελωδία και την αρμονία και τελικά τους ανοίγουμε το δρόμο για στην ίδια τη μουσική.

Εκτός βέβαια από τους παραπάνω τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εισάγουμε τα μικρά παιδιά στη μουσική και στην εκμάθησή της, υπάρχουν επίσης, εξαιρετικά cd που μπορούν να μας βοηθήσουν. Ένα πλεονέκτημα του να χρησιμοποιούμε cd  είναι ότι απευθύνονται σε πολλά παιδιά ταυτόχρονα και τα μουσικά κομμάτια που περιλαμβάνονται μέσα είναι για συγκεκριμένο σκοπό.

Δίνουμε στα παιδιά μουσική από όλο τον κόσμο σαν μια αρχή ανακάλυψης  για άλλες χώρες και κουλτούρες, που θα κρατήσει μια ολόκληρη ζωή. Από τη ρέγκε της Τζαμάικα, στην παραδοσιακή ιρλανδική μουσική, στην αμερικάνικη κάντρι. Μια μεγάλη ποικιλία από μουσικές και ρυθμούς από όλο τον κόσμο μπορεί να είναι η καλύτερη εισαγωγή για πολυπολιτισμικά project μέσα στην τάξη.

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap