• Home
  • Γονεις
  • ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΑ – ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΤΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΩΣ
interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΑ – ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΤΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΩΣ

 

dad-girlΌλοι γνωρίζουμε ότι το να διαβάζουμε στα παιδιά μας είναι πολύ σημαντικό. Είναι σχεδόν απαραίτητο αν θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που με τη σειρά τους θα γίνουν καλοί και ποιοτικοί αναγνώστες και θα αγαπήσουν το βιβλίο και την ψυχαγωγία που μπορεί να τους προσφέρει. Πιο συγκεκριμένα το συστηματικό διάβασμα στα παιδιά μπορεί να τα βοηθήσει να:


Κατανοήσουν τα συναισθήματά τους

Τα συναισθήματα και η κατανόησή τους είναι ένα δύσκολο κομμάτι στις σχέσεις γονιού και παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει αλλά και να εκφράζει τα συναισθήματά του. Πολλές φορές τα μικρά παιδιά καταπιέζουν τα συναισθήματά τους ειδικά τα αρνητικά, γιατί φοβούνται να μην γίνουν δυσάρεστα προς τους ενήλικες. Μέσα από κατάλληλες ιστορίες και παραμύθια τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους. Όταν τους διαβάζουμε ιστορίες με ήρωες που νιώθουν παρόμοια με τα δικά τους συναισθήματα κατανοούν ότι το να αισθάνονται με αυτόν τον τρόπο, είναι φυσικό και αποδεκτό. Επίσης, μέσα στις ιστορίες, πολλές φορές, βρίσκουν και τον σωστό τρόπο να τα εκφράσουν – ανάλογα με τις ενέργειες του εκάστοτε ήρωα.

Αναπτύξουν την φαντασία τους

Όταν διαβάζουμε στα μικρά παιδιά τα βοηθάμε να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Η φαντασία θα βοηθήσει τα παιδιά στο παιχνίδι τους που είναι –ή πρέπει να είναι - η σημαντικότερη ασχολία τους, στις μικρές ηλικίες. Τα περισσότερα μικρά παιδιά άλλωστε, έχουν ήδη ανεπτυγμένη φαντασία, το διάβασμα θα τα βοηθήσει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις ιστορίες και τους ήρωές τους στο παιχνίδι ρόλων, που είναι ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της προσχολικής ηλικίας.

Αγαπήσουν το διάβασμα

Τα παιδιά που τους διαβάζουν έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αγαπήσουν το διάβασμα και αυτό είναι πραγματικά ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας. Μεγαλώνοντας θα θέλουν να χαθούν στις σελίδες ενός καλού βιβλίου και θα απολαμβάνουν το διάβασμα όλο και περισσότερο. Αυτό όμως είναι μια συνήθεια που μαθαίνεται από νωρίς και η αξία της είναι ανεκτίμητη, καθώς το παιδί ανακαλεί την ευχαρίστηση που ένιωθε μικρό, όταν δεν ήξερε να διαβάζει και ο γονιός του διάβαζε ιστορίες. Το αίσθημα ασφάλειας και πληρότητας που ένιωθε τότε, αλλά και το δέσιμο με τους γονείς θα το συνοδεύουν υποσυνείδητα σε κάθε διάβασμά του.

Μάθουν να επιλύουν προβλήματα

Αντιγράφοντας πολλές φορές τις ενέργειες ενός ήρωα βοηθάει το παιδί να μάθει το πώς να επιλύει προβλήματα με δημιουργικό τρόπο. Τα μικρά παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους κάθε στιγμή και είναι σημαντικό να μάθουν ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες. Ακούγοντας ιστορίες μαθαίνουν από τα σωστά και τα λάθη των ηρώων χωρίς να χρειάζεται να κάνουν δοκιμή τα ίδια, με δυσάρεστες πολλές φορές συνέπειες. Έτσι όταν το παιδί θα έρθει αντιμέτωπο με μια κατάσταση που δεν του είναι οικεία την έχει ακούσει όμως σε κάποια ιστορία θα γνωρίζει εξαρχής τις επιλογές που έχει για να την αντιμετωπίσει.

Μάθουν να διαβάζουν ευκολότερα και ίσως γρηγορότερα

Τα παιδιά που τους διαβάζουν συνέχεια οι γονείς τους βιβλία, συνήθως μαθαίνουν να διαβάζουν γρηγορότερα σε σχέση με τους συνομήλικούς τους. Μπορούμε να διαβάζουμε στα παιδιά μας από τη στιγμή που γεννιούνται ακόμα! Όσο περισσότερο τους διαβάζουμε τόσο πλουσιότερο λεξιλόγιο θα αναπτύξουν. Επίσης, θα γνωρίζουν από νωρίς τα βασικά όπως: τη φορά των λέξεων, πως γυρίζουμε μια σελίδα (από πού προς τα πού), ότι διαβάζουμε από πάνω προς τα κάτω κλπ. Ας μην ξεχνάμε και την οικειότητα που θα αποκτήσουν με τα γράμματα και τις φωνούλες που αυτά βγάζουν.  

Περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί μας

Η ώρα του διαβάσματος είναι μια ώρα ευχάριστη όχι μόνο για τα παιδιά μας αλλά και για εμάς. Είναι η ώρα που μπορούμε να περάσουμε ήσυχα με τα παιδιά μας, να τα χαϊδέψουμε, να πούμε τα «δικά» μας. Μπορούμε αν θέλουμε να δώσουμε και όνομα σε αυτήν την ασχολία μας. Μπορούμε να την πούμε «Η δική μας ώρα», «Η ώρα του χουχουλίσματος», «Η ώρα της αγκαλιάς» και ό,τι άλλο επιλέξουμε με τα μικρά μας.

Μας κοινοποιήσουν έμμεσα τα ενδιαφέροντά τους

Διαβάζοντας στα παιδιά μας, μας βοηθάει να γνωρίσουμε τα ενδιαφέροντα κι τις προτιμήσεις τους. Στην αρχή επιλέγουμε μόνοι μας τα βιβλία που θα τους διαβάσουμε. Όταν όμως τα παιδιά μεγαλώνουν –από τα 3 περίπου, ίσως και λίγο νωρίτερα- αναπτύσσουν το δικό τους γούστο σε σχέση με τα βιβλία και θέλουν να επιλέγουν βιβλία με ιστορίες που τα τραβούν το ενδιαφέρον. Θα μας ζητάνε να τους διαβάσουμε ξανά και ξανά το αγαπημένο τους παραμύθι –ιστορία. Όσο μεγαλώνουν τόσο πιο συγκεκριμένα θα γίνονται τα γούστα τους σχετικά με τα βιβλία και θα αρχίσουν να έχουν συγκεκριμένα αγαπημένα θέματα που θα επιθυμούν να αναφέρονται στα βιβλία που τους διαβάζουμε. Αν ένα μικρό παιδί για παράδειγμα αγαπάει τα αεροπλάνα είναι πιθανό να μας ζητάει να του διαβάσουμε το βιβλίο με τα αεροπλάνα, αν αγαπάει τα ζώα την ιστορία με τη γατούλα κλπ. Το διάβασμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να στηρίξουμε τα ενδιαφέροντα των παιδιών μας και να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τις ανάλογες δεξιότητές.

Περάσουν την αγάπη για το διάβασμα και τα βιβλία στα δικά τους παιδιά

Τα παιδιά που τους διαβάζουν περνούν συνήθως την ίδια συνήθεια και αγάπη για το βιβλίο στα δικά τους παιδιά. Τα παιδιά άλλωστε, κάνουν αυτό που βιώνουν και ξέρουν. Αν μάθουν να ζουν με τα βιβλία, το ίδιο θα εφαρμόσουν και με τα δικά τους παιδιά στο μέλλον.


ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ


ΗΛΙΚΙΑ:2-4

Γονείς που διαβάζουν στα παιδιά τους

Αυτή η ηλικία έχει να κάνει με τη δράση! Μέσα από το διάβασμα ενθαρρύνουμε τη γλωσσική ανάπτυξη, το ενδιαφέρον για τα βιβλία και το διάβασμα, αρκεί να κάνουμε το διάβασμα ενδιαφέρον και ζωντανό.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία δεν μπορούν να κάτσουν ακίνητα. Νιώθουν την ανάγκη να κινούνται συνέχεια! Οπότε θα πρέπει να συνηθίσουμε να πηδάνε, να σηκώνονται, να κατρακυλάνε και γενικότερα να μη στέκονται ακίνητα όσο τους διαβάζουμε. Μπορεί να κινούνται αλλά ακούνε!

ΤΙ ΒΙΒΛΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ

Να επιλέγουμε βιβλία με ενδιαφέρον για την ηλικία τους. Βιβλία με ζώα, που να κάνουν ήχους, να είναι ίσως τρισδιάστατα, βιβλία που έχουν διαφορετικές υφές και ΠΟΥ προκαλούν τα παιδιά να τα αγγίξουν, θα κρατήσουν τα χέρια και το ενδιαφέρον τους σε εγρήγορση. Επίσης, βιβλία με κρυμμένες εικόνες που χρειάζονται «εξερεύνηση».

ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟ

Αυτοσχεδιάζουμε την ώρα που διαβάζουμε, φτιάχνουμε ποιηματάκια, τραγουδάμε μικρά τραγουδάκια και κάνουμε αστεία λάθη. Όλα αυτά τραβάνε το ενδιαφέρον των παιδιών σε αυτήν την ηλικία και δεν τα αφήνουν να αφαιρεθούν. Την ώρα που λέμε πχ ένα ποιηματάκι ή ένα τραγουδάκι που το έχει μάθει το παιδί σταματάμε και το αφήνουμε να συνεχίσει αυτό ή κάνουμε κάποιο αστείο λάθος για να γελάσει και να το διορθώσει.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ, ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορούμε με αφορμή ένα βιβλίο με ζώα να στήσουμε έναν ζωολογικό κήπο με πλαστικά ζωάκια και να παίξουμε με αυτό το θέμα. Ρωτάμε πολλές ερωτήσεις το παιδί μας και το προτρέπουμε να περιγράφει, να δίνει ονόματα, γενικότερα να χρησιμοποιεί λέξεις και προτάσεις.

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟ – ΑΠΛΟ - ΣΥΧΝΟ

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να μείνουν προσηλωμένα σε κάτι για λίγη ώρα. Τα βιβλία που τους διαβάζουμε καλό είναι να είναι σύντομα με απλές ιστορίες και λεξιλόγιο. Καλύτερα να διαβάζουμε λίγο και πολλές φορές μέσα στην ημέρα παρά να προσπαθούμε να διαβάσουμε μια μεγάλη ιστορία μόνο μια φορά.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Σε αυτήν την ηλικία κάθε μέρα είναι μια καινούρια εμπειρία! Μπορούμε να επιλέγουμε να διαβάζουμε βιβλία που οι ήρωες κάνουν απλά πράγματα –ντύνονται, παίζουν, πλένονται, κοιμούνται κλπ- και ζητάμε από το παιδί να αναγνωρίσει κάθε φορά την ενέργεια.

ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Δεν ξεχνάμε να κάνουμε ερωτήσεις και να περιμένουμε τις απαντήσεις των παιδιών. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία έχουν ισχυρή άποψη για τον κόσμο γύρω τους και καλό είναι να ακούμε τι πιστεύουν. Μέσα από τις ερωτήσεις τα βοηθάμε να μας πουν τι έχουν στο μυαλό τους και τι νιώθουν. Ταυτόχρονα βοηθάμε και στη γλωσσική τους ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ

Ας μην φοβόμαστε να διαβάζουμε ξανά και ξανά τα ίδια βιβλία. Βρίσκουμε τι ενδιαφέρει το παιδί μας και διαβάζουμε σχετικές ιστορίες, μπορεί να είναι με ζώα, με αυτοκίνητα, με νεράιδες, με ξωτικά, με τα αστέρια, με μέσα μεταφοράς… Βιβλία με θέματα που πραγματικά τα ενδιαφέρουν μπορούν να βοηθήσουν να μεγαλώσει ο χρόνος που κάθονται να παρακολουθήσουν την ιστορία και να αναπτύξουν τα παιδιά σιγά - σιγά ενθουσιασμό και αγάπη για το διάβασμα.

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΛΑ

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι το παιδί δεν περνάει καλά την ώρα του διαβάσματος αλλάζουμε τακτική. Αλλάζουμε βιβλίο, την ώρα διαβάσματος, τον τρόπο που του διαβάζουμε μέχρι να βρούμε τι είναι αυτό που το ευχαριστεί. Το διάβασμα σε αυτήν τη μικρή ηλικία έχει περισσότερο να κάνει με το να αποτελέσει μια θετική και χαρούμενη εμπειρία για το παιδί σε σχέση με το βιβλίο και το διάβασμα και όχι να τελειώνουμε το βιβλίο που διαβάζουμε ή να κάνουμε αυτό που έχουμε εμείς οι ενήλικες στο μυαλό μας.

ΗΛΙΚΙΑ 4-5

Γονείς που διαβάζουν στα παιδιά τους

Διαβάζουμε στα παιδιά μας συχνά. Όσο πιο συχνά διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά τόσο το καλύτερο. Σε αυτήν τη ηλικία μπορούν να θεμελιωθούν συνήθειες που θα κρατήσουν μια ζωή…

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Προσπαθούμε να κρατάμε ένα σταθερό πρόγραμμα και να διαβάζουμε κάτι κάθε μέρα. Δημιουργούμε για την ώρα διαβάσματος ένα όμορφο κλίμα, γεμάτο αγάπη και ζεστασιά. Παίρνουμε το παιδί μας αγκαλιά και του δημιουργούμε το αίσθημα της ασφάλειας και της επαφής.

ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ

Δεν ξεχνάμε να επαναλαμβάνουμε στο παιδί μας πόσο πολύ μας αρέσει η ώρα που διαβάζουμε ένα βιβλίο μαζί. Είναι σημαντικό για παιδί να νιώθει ότι αυτή η ώρα που είναι αφιερωμένη σε αυτό και το διάβασμα είναι η αγαπημένη μας ώρα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Βοηθάμε στην ανάπτυξη του λεξιλογίου του παιδιού, όταν περιγράφουμε τις εικόνες που βλέπουμε στο βιβλίο. Δε χρειάζεται πολλές φορές να διαβάσουμε το βιβλίο, αλλά αν το παιδί το επιθυμεί να περιγράψουμε μόνο τις εικόνες και γιατί όχι να φτιάξουμε μια δική μας ιστορία!

ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σταματάμε το διάβασμα μόλις αντιληφθούμε ότι το παιδί έχασε το ενδιαφέρον του ή κουράστηκε. Δεν έχει νόημα να συνεχίζουμε κάτι που δεν ικανοποιεί το ίδιο το παιδί.

ΧΡΩΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

Πραγματικά η ιστορία μας μπορεί να ζωντανέψει αν χρωματίζουμε τη φωνή μας διαφορετικά για κάθε χαρακτήρα! Τα παιδιά λατρεύουν την ζωντανή διήγηση.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ

Όπως και στη μικρότερη ηλικία έτσι και τώρα διαβάζουμε το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά όσο το ίδιο το παιδί επιθυμεί να το ακούει!

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Διαβάζουμε την ιστορία ενώ παράλληλα κάνουμε ερωτήσεις, παρατηρούμε τις εικόνες, συζητάμε με το παιδί, αλλάζουμε κομμάτια της ιστορίας.

ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Την ώρα του διαβάσματος μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε για να παρατηρούμε τα γράμματα και τις λέξεις. Βοηθάμε το παιδί να καταλάβει ότι διαβάζουμε από αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω προς τα κάτω και ότι οι λέξεις χωρίζονται με κενά. Μπορούμε να αφήνουμε το παιδί να αναγνωρίζει κάποια γράμματα και να μαθαίνει καινούρια.

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΔΙΚΟ

Το διάβασμα των βιβλίων είναι μια καλή ώρα για να δούμε την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού μας. Σε περίπτωση που αναρωτιόμαστε αν το παιδί μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στη γλωσσική του ανάπτυξη, στην όραση ή στην ακοή επισκεπτόμαστε και συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό! Μιλάμε για τις ανησυχίες μας με τη νηπιαγωγό ή τον παιδίατρό μας. Δεν είναι ντροπή να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, ντροπή είναι να ντρεπόμαστε για αυτό και να το κρύβουμε κάνοντας κακό στο ίδιο το παιδί.

ΗΛΙΚΙΑ 5-6

Γονείς που διαβάζουν στα παιδιά τους

Καιρός να παίξουμε με τις λέξεις, τους ήχους και τα γράμματα! Παίζοντας με τη γλώσσα θα βοηθήσουμε το παιδί μας σε αυτήν την ηλικία να «σπάσει» τον κώδικά της γλώσσας και να αρχίσει να διαβάζει. Σιγά – σιγά από αυτήν την ηλικία μπορεί το παιδί να προσπαθεί να αναγνωρίσει γράμματα ακόμη και κάποιες λέξεις. Η ώρα του διαβάσματος στο σπίτι είναι η πιο κατάλληλη για τέτοιες δραστηριότητες!

ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ

Ζητάμε από το παιδί να μας περιγράψει περιστατικά από το βιβλίο. Να χρησιμοποιήσει λέξεις που δηλώνουν χρονική ακολουθία (στην αρχή ,μετά, τέλος) και να φτιάξει προτάσεις.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ, ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΕΣ

Τα παιχνίδια με τη γλώσσα είναι κάτι που ευχαριστεί πολύ τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία. Μπορούμε να διαβάζουμε βιβλία με ομοιοκαταληξίες, αλλά και προσπαθούμε να πούμε γλωσσοδέτες! Αυτό βοηθάει πολύ στη φωνολογική ενημερότητα των παιδιών και στην ευαισθητοποίησή τους απέναντι στους ήχους.

ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Συσχετίζουμε αυτά που διαβάζουμε στα βιβλία με πραγματικά γεγονότα. Συγκρίνουμε και ξεχωρίζουμε το πραγματικό από το φανταστικό.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία είναι πολύ ευαίσθητα σχετικά με το όνομά τους και το συνδέον άμεσα με την ταυτότητά τους και το εγώ τους. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το αρχικό πχ του ονόματός τους και να βρίσκουμε κι άλλες λέξεις που να αρχίζουν από το ίδιο γράμμα μέσα στο κείμενο.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ

Και σε αυτήν την ηλικία διαβάζουμε το ίδιο αγαπημένο βιβλίο ξανά και ξανά! Όσο έχει ενδιαφέρον για το παιδί συνεχίζουμε να το διαβάζουμε.

ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ

Αν το παιδί εκδηλώσει την επιθυμία να αντιγράψει από το βιβλίο λέξεις ή φράσεις το αφήνουμε.

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Παίζουμε κουκλοθέατρο ή δραματοποιούμε τις ιστορίες που διαβάζουμε. Αρέσει πολύ στα παιδιά αυτής της ηλικίας και αναπτύσσει και άλλες δεξιότητές τους.

ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΥΜΕ ΦΩΝΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Την ώρα που διαβάζουμε ή και μετά μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια με τις φωνούλες που βγάζουν τα γράμματα. Για παράδειγμα: «Το γράμμα που ψάχνω βγάζει τη φωνούλα οοοοοοο…..» και το παιδί ψάχνει να βρει το ο στο κείμενο.


Γενικότερα αυτό που πρέπει αν θυμόμαστε είναι η σημασία του διαβάσματος στα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία και πως αυτό θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα στην γνωστική το ανάπτυξη αλλά και στη γενικότερη καλλιέργειά του. Αρκεί να μην γίνεται με το ζόρι ή με πίεση από του γονείς. Να αποτελεί ώρα χαλάρωσης, ξεκούρασης και «δεσίματος» ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Επίσης, να θυμόμαστε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μεγαλώσουμε έναν μικρό αναγνώστη είναι να μας βλέπει εμάς να διαβάζουμε βιβλία και να μεγαλώνει με την αίσθηση της ευχαρίστησης που αντλούμε από αυτό.

Γονείς που διαβάζουν στα παιδιά τους


ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ!!

 

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap