book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

Ένας ρόλος αρκετά παρεξηγημένος, αλλά και που διχάζει πολλές φορές με το ποιος πρέπει να είναι, ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από εμάς που είμαστε γύρω στα τριάντα έχουμε συνηθίσει το ρόλο του πατέρα ως «δευτεραγωνιστή» στη σχέση του παιδιού με τη μητέρα. Υπήρχε μεν στο σπίτι, αλλά περισσότερο σαν φιγούρα, σαν έννοια ή άλλες φορές σαν «τιμωρός» που έβαζε τάξη εκεί που η μητέρα αδυνατούσε. Δεν συμμετείχε ενεργά και σε καθημερινή βάση στις ασχολίες των παιδιών του και στις αγωνίες τους. Η συμβολή του ήταν περισσότερο οικονομική και λιγότερο ουσιαστική.  Το σκηνικό αυτό βέβαια άλλαξε και αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια. Και καλά κάνει και αλλάζει.

Είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνει το παιδί σε ένα περιβάλλον, που και οι δυο γονείς του συμμετέχουν ενεργά στο μεγάλωμά του και στη διαπαιδαγώγησή του. Κι αυτό γιατί άλλη σχέση αναπτύσσει το παιδί με τη μαμά και άλλη με τον μπαμπά. Αυτά που αποκομίζει από τη μια σχέση και αυτά που αποκομίζει από την άλλη είναι τόσο διαφορετικά όσο και απαραίτητα. Η στάση του πατέρα απέναντι στα παιδιά βοηθάει και τη μητέρα που νιώθει να έχει ένα στήριγμα τόσο ηθικά όσο και πρακτικά.

Ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού θεωρείται τόσο θεμελιώδης όσο και της μητέρας από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού. Αν γνώριζαν το πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στο παιδί τους που έρχεται στον κόσμο, πολλοί πατέρες θα άλλαζαν τη στάση τους αλλά και το χρόνο που περνάνε με τα παιδιά τους.

Ας ξεκινήσουμε από το πιο «απλό» που είναι ο υποστηρικτικός ρόλος τους απέναντι στις συζύγους τους και μητέρες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που έρχεται το βρέφος στο σπίτι και που και οι δυο καλούνται να προσαρμοστούν στο ρόλο του γονιού. Κι αν η γυναίκα θεωρείται ότι το έχει στη φύση της να προσαρμόζεται αυτόματα στις καινούριες συνθήκες,  χρειάζεται και τη συμβολή του συζύγου – πατέρα έτσι ώστε να μην νιώθει μόνη της. Υποστηρίζοντας τη μητέρα και κάνοντάς τη να νιώθει ασφαλής  επηρεάζουν με έμμεσο τρόπο και το ίδιο το παιδί που έχει απέναντί του μια μαμά πιο ήρεμη και χαλαρή.

Ένας πατέρας με ενεργό ρόλο μέσα στο σπίτι , μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποφορτίζονται οι σχέσεις παιδιού – μητέρας όταν αυτές φτάνουν σε αδιέξοδο. Μπορεί να λύνει προβλήματα και να βοηθήσει τη σχέση μητέρας – παιδιού να εξελιχθεί και να χαλαρώσει και η μητέρα που θα της φύγει ένα βάρος, αφού θα μοιραστεί τόσο τις ευθύνες όσο και τις φροντίδες ή τις πιθανές συγκρούσεις της με το παιδί.

Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα και όσον αφορά τη διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου του παιδιού, είτε αυτό είναι αγόρι είτε είναι κορίτσι. Επίσης, η σχέση που θα αναπτύξει ένα παιδί με τον πατέρα συμβάλει και διαμορφώνει το είδος των σχέσεων που θα δημιουργεί το παιδί με τους άλλους ενήλικες γενικότερα.

Ακόμη, η σχέση του πατέρα με το παιδί μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την  απόδοσή του στο σχολείο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που βοηθούνται από τους πατέρες τους στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων τους, αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο ενώ τα καταφέρνουν καλύτερα και στις κοινωνικές τους σχέσεις.

Τέλος, επειδή όπως όλες οι σχέσεις κι αυτή η σχέση (πατέρα- παιδιού) είναι αμφίδρομη δεν επωφελούνται μόνο τα παιδιά, από μια υγιή και ισορροπημένη σχέση, αλλά και ο ίδιος ο πατέρας. Ωριμάζει, ανακαλύπτει τον εαυτό του, του δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει συναισθήματα και ανάγκες, που σε άλλη περίπτωση δε θα το έκανε.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η ενεργή συμμετοχή του πατέρα από την αρχή κιόλας της ζωής του και ιδιαίτερα στα ευαίσθητα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων του παιδιού με άλλους ενήλικες, στην απόκτηση εμπειριών σημαντικών και για το παιδί αλλά και για τον ίδιο τον πατέρα, αλλά και σε ένα πιο ισορροπημένο οικογενειακό περιβάλλον με μια μαμά απαλλαγμένη από την εξολοκλήρου φροντίδα των παιδιών, πιο ήρεμη και επομένως και πιο «αποδοτική» στη σχέση της με το παιδί της.

Αρθρα Για Γονεις

Προτεινομενα Αρθρα

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap