interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ ΑΝΝΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟΥ

Λίγα λόγια για μένα

Συνέντευξη με τη νηπιαγωγό Άννη Λιβαθινού

Ονομάζομαι Άννη Λιβαθινού και είμαι νηπιαγωγός σε δημόσιο νηπιαγωγείο της Πάτρας. Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο παιδαγωγικό  τμήμα Νηπιαγωγών. Από το 1999 δουλεύω συνεχόμενα σε ιδιωτικά και δημόσια νηπιαγωγεία και σε παιδικούς σταθμούς της Πάτρας, σε τμήματα νηπιαγωγείων. Το επάγγελμα της νηπιαγωγού μαζί με την μεγάλη μου αγάπη για τη μουσική ήταν για μένα όνειρο ζωής, αυτοσκοπός. Το πρώτο το κατάφερα και συνεχίζω .Σπουδές στην μουσική δεν έχω κάνει  παίζω πιάνο και αρμόνιο, θεωρώντας τον εαυτό μου, αυτό που λένε πολλοί "αυτοδίδαχτη". Η ηλικία των 5 χρόνων πάντα με γοήτευε και με συγκινούσε ο τρόπος σκέψης των παιδιών.

Είμαι μαμά 2 υπέροχων κοριτσιών που ομορφαίνουν πιο πολύ τη ζωή μου.

Σε καλωσορίζουμε στο kindykids.gr! Θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για σένα!

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το λειτούργημα του νηπιαγωγού;

Aπό μικρό κοριτσάκι έλεγα πως όταν μεγαλώσω θα γίνω δασκάλα. Πάντα θυμάμαι πως στα παιδικά μου παιχνίδια και κυρίως στα παιχνίδια ρόλων ,ήμουν πάντα η δασκάλα με ένα βιβλίο στο χέρι να «διδάσκω». Για μένα η παιδική ηλικία είναι η καλύτερη ηλικία του ανθρώπου και ιδιαίτερα η ηλικία των 5 χρόνων .

Τι αγαπάς περισσότερο και τι λιγότερο στη δουλειά μας;

Αγαπώ το χρώμα που δίνει στην καθημερινότητά μου, το καθημερινό χαμόγελο των παιδιών, η σπιρτάδα που έχουν τα παιδικά μάτια όταν σε κοιτάνε. Ένα χρώμα παλ, κάτι μεταξύ ροζ, βεραμάν και μωβ!

Αγαπώ την ευελιξία που υπάρχει στο έργο μας, χωρίς να υπάρχουν βιβλία, τετράδια, θρανία, καρέκλες και μαυροπίνακες καταφέρνουμε να μεταδώσουμε την γνώση μέσα από το παιχνίδι, εκφραζόμαστε με όλες μας τις αισθήσεις, με όλο μας το σώμα, στη μοκέτα, στο τσιμεντένιο προαύλιο, στο χορτάρι, στο χώμα.

Αδιαφορώ πια για τον καθένα που μιλά με αρνητικά σχόλια για το νηπιαγωγείο και το θεωρεί προθάλαμο του δημοτικού σχολείου. Το νηπιαγωγείο είναι η βάση του εκπαιδευτικού συστήματος και μια γερή βάση θα καθορίσει την πορεία του όλου εκπαιδευτικού έργου.

Πως ονομάζεται το blog σου και πόσο καιρό το έχεις;

Το μπλογκάκι μου ονομάζεται «Η Μεγάλη πολιτεία των μικρών - 38ο νηπιαγωγείο Πάτρας» και η μέρα που «γεννήθηκε» είναι η 1η Απριλίου 2011.

http://megalipoliteiamikrwn.blogspot.gr/

Γιατί αποφάσισες να φτιάξεις το δικό σου blog;

Αναζητούσα ένα νέο τρόπο καταγραφής των δραστηριοτήτων που γίνονται στο νηπιαγωγείο μας. Είναι πια απαραίτητο εργαλείο για κάθε νηπιαγωγό,  είναι το προσωπικό ημερολόγιο του σχολείου. Επίσης, συμβάλει στην επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευτικών και των γονέων καθώς και στην αναγνώριση του έργου μας από τους γονείς των παιδιών.

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις τη δουλειά στο σχολείο και τη διατήρηση ενός προσωπικού blog που θέλει συνεχή ενημέρωση και επιπλέον δουλειά καθημερινά;

Αν αγαπάς κάτι και το θέλεις πολύ, προσπαθείς και τα καταφέρνεις. Η δουλειά για μια νηπιαγωγό δε σταματά στις 12:30 το μεσημέρι. Συνεχίζει και από το σπίτι, συνεχίζει καθώς περπατά στο δρόμο και σκέφτεται τρόπους μετάδοσης της γνώσης, συνεχίζει καθώς πετά τα σκουπίδια και ανακαλύπτει κάποια «άχρηστα» αντικείμενα πόσο χρήσιμα είναι, συνεχίζει στις διακοπές καθώς συλλέγει μικρά πετραδάκια από τις παραλίες για να γίνουν έργα τέχνης από τα παιδιά, συνεχίζει καθώς παρατηρεί τον κόσμο, καθώς ακούει μουσική, καθώς παρατηρεί ένα έργο τέχνης, ανακαλύπτει και σκέφτεται κάθε ώρα και κάθε λεπτό, μετατρέποντας την γνώση σε χαρά, σε δημιουργία για τους μικρούς μας φίλους.

Τι έχεις κερδίσει από την αλληλεπίδραση με άλλες συναδέρφους μέσα από το διαδίκτυο;

Αγάπη και συναδελφική αλληλεγγύη. Γνώρισα αξιόλογες-ους συναδέλφους από όλα τα μέρη της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού. Αν μου έλεγαν πριν 10 χρόνια πως θα μου συνέβαινε αυτό, δεν θα το πίστευα. Η δύναμη της τεχνολογίας, το διαδίκτυο, η αγάπη και το μεράκι για κάτι κοινό, μας ένωσε και με κάποιες αγαπημένες μου συναδέλφους, φτιάξαμε και την ομάδα του «Παιδικού Πλανήτη» στο facebook, όπου είναι αγαπητή σε πολλούς εκπαιδευτικούς και γονείς.

Τι μας μαθαίνει τελικά το νηπιαγωγείο; Στα παιδιά, αλλά και σε εμάς τους ενήλικες…

Αν η σημερινή μας κοινωνία, η κοινωνία των ενηλίκων, έμοιαζε με την μικροκοινωνία ενός νηπιαγωγείου τότε θα ήταν αλλιώς. Όλοι θα ήταν για έναν και ένας για όλους. Η δύναμη της ηλικίας των 5 είναι τόσο μεγάλη. Αλλά δυστυχώς, η πολιτεία μας την αψηφά. Για τα παιδιά, δεν είναι τυχαίο πως αν ρωτήσεις ένα παιδί «ποια τάξη σου αρέσει πιο πολύ» απαντά χωρίς σκέψη «το νηπιαγωγείο». Δεν είναι τυχαίο που θυμούνται τα πρώτα βήματα στο σχολείο, στο νηπιαγωγείο και τα αναπολούν με αγάπη!

Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή στους γονείς που έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο, ποια θα ήταν αυτή;

«Παίξτε με τα παιδιά σας, ασχοληθείτε με την τρυφερή αυτή ηλικία του παιδιού σας και γίνεται και εσείς παιδιά. Μην αναλώνεστε σε άλλα πράγματα που σας φθείρουν και χαλάνε στιγμές από την ζωή σας. Τα παιδιά γρήγορα μεγαλώνουν και τότε θα έχουμε χάσει ένα σημαντικό κομμάτι από τη ζωή τους»

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που διανύουμε τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει μια νηπιαγωγός και πως τις ξεπερνά;

Η καθημερινή επαφή με γονείς των παιδιών, τα οικονομικά προβλήματα , ώθησαν την νηπιαγωγό να γίνει και η προσωπική ψυχολόγος της κάθε οικογένειας. Με πολλή συζήτηση, με πράξεις αγάπης, με εθελοντισμό καταφέρνουμε να ξεπερνάμε και αυτό το δύσκολο κομμάτι που δυστυχώς «έφτιαξαν» οι πολιτικοί μας.

Που κρύβεται το μυστικό για να μην χάνει μια νηπιαγωγός την όρεξη και το κέφι της για δουλειά, τη στιγμή που αντιμετωπίζει καθημερινά τόσες πολλές αντιξοότητες;

Η δύναμή μου, είναι τα παιδικά, καθάρια βλέμματα των παιδιών καθώς προσπαθούν να μάθουν, καθώς με κοιτάνε με αυτή την διαπεραστική ματιά, καθώς διψούν για μάθηση, καθώς κρέμονται από τα χείλη μου για μια λέξη.

Τι σου λείπει περισσότερο από την εκπαιδευτική πραγματικότητα του σήμερα;

Πιστεύω πως το επάγγελμα της νηπιαγωγού δεν αμείβεται όσο πρέπει. Το έργο που προσφέρουμε είναι τεράστιο αλλά κάποιους τους βολεύει να λένε ακόμα πως εξακολουθούμε να παίζουμε με τα παιδιά. Ναι ,παίζουμε με τα παιδιά και μένουμε πάντα παιδιά για αυτό και η σκέψη μας θα είναι αθώα, αγνή και πρωτοποριακή! Και κάτι άλλο! Μια/ένας νηπιαγωγός δεν γερνά ποτέ!

Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για το KindyKids.gr;

Το kindyKids.grείναι μια ιστοσελίδα που μας βοηθά στο δύσκολο καθημερινό μας έργο .Από αξιόλογους συναδέλφους ,μας προσφέρει κάθε χρονική στιγμή ,υλικό που θα το χρησιμοποιήσουμε στο νηπιαγωγείο μας. Ευχαριστούμε πολύ και εύχομαι τα καλύτερα για την ιστοσελίδα σας. Η γωνιά των νηπιαγωγών είναι η αγαπημένη μου γωνιά!

 

Άννη ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτήν τη συνέντευξη!

 

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap