interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΡΤΑΛΑ

Λίγα λόγια για μένα


Η Δέσποινα Παρταλά στη "Γωνιά των Νηπιαγωγών" του KindyKids!Ονομάζομαι Δέσποινα Παρταλά και είμαι διορισμένη σε δημόσιο νηπιαγωγείο στα Χανιά. Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εργάζομαι ως νηπιαγωγός από το 1999. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και από το 2000 ζω μόνιμα στα Χανιά από όπου κατάγεται ο άντρας μου, με τον οποίο έχουμε 2 υπέροχα αγόρια! Πριν διοριστώ, εργάστηκα για 5 περίπου χρόνια στη ναυτιλιακή εταιρεία Anek Lines, από όπου έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η αγάπη μου για το νηπιαγωγείο ήταν πολύ μεγαλύτερη, δε μπορούσα να την αγνοήσω... Έχοντας μεγάλη αγάπη για την αγγλική γλώσσα, επιδίωξα και κατάφερα να εργαστώ και ως καθηγήτρια αγγλικών για κάποια χρόνια παράλληλα με την απασχόληση μου σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Είχα μάλιστα την τύχη να δουλέψω σε ελληνοαγγλικό νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης και να συνεργαστώ και με Αγγλίδες συναδέλφους. Μια ακόμη μεγάλη αγάπη είναι ο Παιδικός Πλανήτης, η ομάδα που φτιάξαμε με λατρεμένες φίλες και συναδέλφους στο Facebook. Μια ομάδα που αποτελείται από νηπιαγωγούς που πραγματικά λατρεύουν τη δουλειά τους, τη μοιράζονται καθημερινά απλόχερα και κάνουν μικρά θαύματα μέσα στις τάξεις τους, αψηφώντας τις οποιεσδήποτε δυσκολίες και ανεβάζοντας στα ύψη τη σύγχρονη προσχολική αγωγή!

Σε καλωσορίζουμε στο kindykids.gr! Θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για σένα!

 

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το λειτούργημα του νηπιαγωγού;

Πάντα αγαπούσα τα παιδιά και με αναζωογονούσε το να δουλεύω μαζί τους, η πρώτη φορά σε δική μου τάξη παραμένει μια ανάμνηση μαγική! Μετά από ένα μικρό διάλειμμα 5 χρόνων εκτός σχολείου, συνειδητοποίησα ότι δε θα μπορούσα να ασχοληθώ με τίποτε άλλο…

 

Τι αγαπάς περισσότερο και τι λιγότερο στη δουλειά μας;

Περισσότερο σίγουρα τις καθημερινές μικρές στιγμές με τα παιδιά μου. Καμαρώνω πολύ όταν τα βλέπω να εξελίσσονται και να προχωρούν στο επόμενο σκαλοπάτι. Λιγότερο μάλλον κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, οικονομικής κυρίως φύσης, που προκύπτουν ορισμένες φορές.

 

Πως ονομάζεται το blog σου και πόσο καιρό το έχεις;

Το προσωπικό μου blog ονομάζεται «fun-tastic 14» και δημιουργήθηκε πριν 2,5 περίπου χρόνια.

http://www.funtastic14.blogspot.gr/

 

Γιατί αποφάσισες να φτιάξεις το δικό σου blog;

Αρχικά η ιδέα ήταν να το επισκέπτονται περισσότερο οι γονείς και να βλέπουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε μέσα στην τάξη. Θεωρώ πως είναι κάτι που δε θα μπορούσαν να το καταλάβουν διαφορετικά και ταυτόχρονα χαίρονται όταν συνειδητοποιούν πόσα πολλά πράγματα μαθαίνει και μπορεί να καταφέρει το παιδί τους. Με τον καιρό, έγινε η αγαπημένη μου προσωπική συνήθεια, μια δική μου γωνιά στο διαδίκτυο από όπου θα μπορούσα να δώσω το δικό μου στίγμα πάνω στα δρώμενα του νηπιαγωγείου και να επικοινωνήσω με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα !

 

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις τη δουλειά στο σχολείο και τη διατήρηση ενός προσωπικού blog που θέλει συνεχή ενημέρωση και επιπλέον δουλειά καθημερινά;

Κάποιες στιγμές δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως φέτος για παράδειγμα, που τα δικά μου παιδιά έχουν πιο απαιτητικό πρόγραμμα και αφιερώνω πολύ χρόνο σ’ εκείνα που με χρειάζονται περισσότερο. Είμαι πιο επιλεκτική στις αναρτήσεις μου, ανεβάζω υλικό μόνο όταν νιώθω ότι έχω κάτι πραγματικά καινούριο ή διαφορετικό να μοιραστώ.

 

Τι έχεις κερδίσει από την αλληλεπίδραση με άλλες συναδέρφους μέσα από το διαδίκτυο;

Νιώθω πραγματικά πολύ τυχερή για τις γνωριμίες που έχω κάνει με τόσες πολλές και αξιόλογες συναδέλφους μέσω του διαδικτύου. «Κυκλοφορώ» σε εκπαιδευτικές ομάδες και blogs εδώ και 4-5 χρόνια και θεωρώ ότι είμαι πολύ κερδισμένη από τις  ιδέες, τις γνώσεις και την εμπειρία που παίρνω από την καθεμία από αυτές, πάντα τις ευγνωμονώ! Με κάποιες, μάλιστα, η φιλία μας έχει μεταφερθεί και σε προσωπικό επίπεδο, οπότε το κέρδος είναι για μένα διπλό!

 

Τι μας μαθαίνει τελικά το νηπιαγωγείο; Στα παιδιά, αλλά και σε εμάς τους ενήλικες…

Τα έχει πει όλα ο αγαπημένος Robert Fulghum:

Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.

Αυτά είναι τα πράγματα που έμαθα:

Να μοιράζεσαι τα πάντα.
Να παίζεις τίμια.
Να μη χτυπάς τους άλλους.
Να βάζεις τα πράγματα πάλι εκεί που τα βρήκες.
Να καθαρίζεις τις τσαπατσουλιές σου.
Να μην παίρνεις τα πράγματα που δεν είναι δικά σου.
Να λες συγγνώμη, όταν πληγώνεις κάποιον.
Να πλένεις τα χέρια σου πριν από το φαγητό.
Να κοκκινίζεις.
Ζεστά κουλουράκια και κρύο γάλα κάνουν καλό.
Να ζεις μια ισορροπημένη ζωή, να μαθαίνεις λίγο, να σκέπτεσαι λίγο, να σχεδιάζεις, να ζωγραφίζεις, να τραγουδάς, να χορεύεις, να παίζεις και να εργάζεσαι κάθε μέρα από λίγο.
Να παίρνεις έναν υπνάκο το απόγευμα. Όταν βγαίνεις έξω στον κόσμο, να προσέχεις την κίνηση, να κρατιέσαι από το χέρι και να μένεις μαζί με τους άλλους.
Να αντιλαμβάνεσαι τα θαύματα!

 

Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή στους γονείς που έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο, ποια θα ήταν αυτή;

Να είναι εκεί! Να συμμετέχουν όποτε χρειάζεται και μπορούν στη σχολική ζωή των παιδιών τους και να θυμούνται πάντα ότι έχουμε και οι δυο κάτι κοινό : το καλό του παιδιού σαν πρώτη μας έγνοια..

 

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που διανύουμε τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει μια νηπιαγωγός και πως τις ξεπερνά;

Οι ελλείψεις σε εποπτικό υλικό και αναλώσιμα είδη είναι δυστυχώς κάτι συνηθισμένο για όλους μας τελευταία. Η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση διαφόρων υλικών που συγκεντρώνονται στο σχολείο βοηθάει πολύ την κατάσταση, όπως και τα παζάρια που στήνονται με τη βοήθεια των παιδιών και των γονιών τους σε εορταστικές περιόδους. Είχα την τύχη να συνεργάζομαι πάντα με πολύ θετικούς γονείς, που προσπαθούσαν να βοηθούν με κάθε τρόπο το έργο μας και ήταν πάντα στο πλευρό μας… από βιβλία και παιχνίδια μέχρι και υπολογιστή μας έχουν προσφέρει!

 

Που κρύβεται το μυστικό για να μην χάνει μια νηπιαγωγός την όρεξη και το κέφι της για δουλειά, τη στιγμή που αντιμετωπίζει καθημερινά τόσες πολλές αντιξοότητες;

Πιστεύω ότι όποιος αγαπάει δυνατά και αληθινά τη δουλειά μας και έχει επίγνωση του λειτουργήματος που επιτελεί, δε χάνει ποτέ το μεράκι και τη λαχτάρα για τα παιδιά και το σχολείο. Η δημιουργία και η έμπνευση είναι καθοριστικά για να μπορώ να λειτουργήσω μέσα στην τάξη μου. Όλοι αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλές δυσκολίες στον εργασιακό τους χώρο, εμείς έχουμε την τύχη να ξεχνάμε πολλές από αυτές με ένα φιλί και μια αγκαλιά των παιδιών μας, πραγματική ευλογία!

 

Τι σου λείπει περισσότερο από την εκπαιδευτική πραγματικότητα του σήμερα;

Ενώ το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου είναι αρκετά ευέλικτο και σου δίνει την δυνατότητα να είσαι δημιουργικός και ευφάνταστος, στερούμαστε βασικών εποπτικών μέσων ( π.χ βιβλία, μουσική, λογισμικό υλικό) που καταλήγουμε να επιβαρυνόμαστε οι ίδιοι, ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε. Ψηφίζω εξοπλισμό λοιπόν…


Θέλεις να μας πεις  δυο λόγια για το KindyKids.gr;

Το KindyKids ήταν από τα πρώτα sites που επισκεπτόμουν για να «δανείζομαι» φύλλα εργασίας και τόσες άλλες ιδέες που υλοποιούσα καθημερινά στην τάξη μου. Χαίρομαι που διαρκώς βελτιώνεται και ανταποκρίνεται με επαγγελματισμό στις ανάγκες της σύγχρονης νηπιαγωγού, με πλούσια θεματολογία και προτάσεις από ειδικούς. Συνεχίστε την καλή δουλειά!!

 

Ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτήν τη συνέντευξη!

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap