book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ


Συνέντευξη με τη νηπιαγωγό Άννα ΚαραθανάσηΣε καλωσορίζουμε στο kindykids.gr! Θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για σένα!

 

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το λειτούργημα του νηπιαγωγού;

Ήταν κάτι που το αποφάσισα από τότε που ήμουν στη Β΄ Γυμνασίου γιατί πάντα μου άρεσαν τα παιδιά αυτής της ηλικίας και γιατί τότε… θεωρούσα ότι είναι ωραίο να παίζεις με τα παιδιά και να λες παραμυθάκια!!!!!


Τι αγαπάς περισσότερο και τι λιγότερο στη δουλειά μας;

Αυτό που αγαπώ περισσότερο απ΄όλα είναι ότι πρόκειται για δουλειά κατ΄εξοχήν ψυχοθεραπευτική, αφού όταν μπαίνεις στην τάξη τα ξεχνάς όλα και τα παιδιά με την αθωότητα τους σε κάνουν να ξεφεύγεις από τα προσωπικά σου προβλήματα. Αυτό που με στενοχωρεί όμως μετά από 24 χρόνια στο χώρο είναι οι ανύπαρκτες υλικοτεχνικές υποδομές και το τσουβάλιασμα των παιδιών σε ισόγεια και αποθήκες!!!


Πως ονομάζεται το blog σου και πόσο καιρό το έχεις;

Αρχικά είχα blog στο Πανελλήνιο Σχολικό δίκτυο με το όνομα μου και το 2012 ενεργοποίησα ένα blog που είχα φτιάξει όταν συμμετείχα στην επιμόρφωση υπολογιστών Β΄Επιπέδου και άρχισα να ασχολούμαι με αυτό από τις αρχές του 2012, με την ονομασία: «Νηπίων….. ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ»


Γιατί αποφάσισες να φτιάξεις το δικό σου blog;

Γιατί πάντα κρατούσα αρχειακό υλικό και κυρίως φωτογραφίες από δραστηριότητες και σκέφτηκα πως είναι καλό από το να τα έχεις σε φακέλους , να παρουσιάζεις μια ολοκληρωμένη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να δώσει το έναυσμα σε κάποιους για να την προχωρήσουν λίγο παραπάνω…. Και πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί από το πώς μπορεί να προχωρήσει μια δραστηριότητα και πόσο να εξελιχθεί αφού η κάθε ομάδα είναι μοναδική και έχει τις δικές της δυνατότητες.

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις τη δουλειά στο σχολείο και τη διατήρηση ενός προσωπικού blog που θέλει συνεχή ενημέρωση και επιπλέον δουλειά καθημερινά;

Δεν είναι πολύ εύκολο και απαιτεί να διαθέσεις πολύ από τον προσωπικό σου χρόνο. Αν μάλιστα μπείτε στο ιστολόγιό μου τώρα θα δείτε ότι δεν έχει πια συχνή ενημέρωση, γιατί περνάω μια δύσκολη χρονιά…..

Τι έχεις κερδίσει από την αλληλεπίδραση με άλλες συναδέρφους μέσα από το διαδίκτυο;

Πάρα πολλά!!!!Ενημέρωση για οτιδήποτε εκπαιδευτικό «τρέχει» καθημερινά, ιδέες, απόψεις, στήριξη!!!!!


Τι μας μαθαίνει τελικά το νηπιαγωγείο; Στα παιδιά, αλλά και σε εμάς τους ενήλικες…

Κατά την άποψή μου στο νηπιαγωγείο δύο είναι οι κύριες δραστηριότητες: Η εξάσκηση της γλώσσας και η κοινωνικοποίηση. Παίζοντας ελεύθερα ή οργανωμένα, αλληλεπιδρούν και μαθαίνουν αβίαστα να σέβονται τον άλλο και να συνεργάζονται μαζί του.

Σε μας σαν ενήλικες μας μαθαίνει πόσο ωραίο είναι αυτό….. Να παίζουμε, να χαμογελάμε να συνεργαζόμαστε!!!!


Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή στους γονείς που έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο, ποια θα ήταν αυτή;

Να μιλάνε με τα παιδιά τους καθημερινά δίνοντας τους την ευκαιρία για παραγωγή λόγου και να βρουν το χρόνο να τα ακούνε!!!!Να συζητάνε με τους εκπαιδευτικούς για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσουν στη συμπεριφορά τους και να συνεργάζονται μαζί τους, γιατί μαζί πετυχαίνουμε πολλά!!!

 

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που διανύουμε τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει μια νηπιαγωγός και πως τις ξεπερνά;

Πρώτα απ΄ όλα αυτό που αντιμετωπίζει ο καθένας μας καθημερινά: κατήφεια, γκρίνια, απελπισία και φόβο!!! Στο χώρο του νηπιαγωγείου φυσικά ελλιπή χρηματοδότηση, κακές κτιριακές εγκαταστάσεις και πολλή μα πάρα πολλή τελευταία δουλειά γραφείου!!!!(Εδώ βέβαια αναφέρομαι ιδιαίτερα στις προϊσταμένες οι οποίες έχουν κανονικά τμήμα και συνήθως παίρνουν και δουλειά για το σπίτι)


Που κρύβεται το μυστικό για να μην χάνει μια νηπιαγωγός την όρεξη και το κέφι της για δουλειά, τη στιγμή που αντιμετωπίζει καθημερινά τόσες πολλές αντιξοότητες;

Στην αγάπη της για τα παιδιά γιατί είναι τα μόνα που δε φταίνε σε τίποτε!!!


Τι σου λείπει περισσότερο από την εκπαιδευτική πραγματικότητα του σήμερα;

Η χαμένη μας αξιοπρέπεια….. Δεν αντέχω άλλο να ακούω ότι αφού μας δίνουν τόσα….. θα δουλεύουμε κι εμείς τόσο…. Εμείς καθημερινά έχουμε να κάνουμε με έναν ζωντανό οργανισμό που λέγεται «ομάδα παιδιών», και δεν μπορείς να πατάς κουμπάκια και να λες τόσο…..


Θέλεις να μας πεις  δυο λόγια για το KindyKids.gr;

Πρόκειται για μια αξιόλογη σελίδα η οποία πέρα από το υποστηρικτικό υλικό που παρέχει στους εκπαιδευτικούς, παρέχει πληροφορία και γνώση σχετικά με τη δουλειά μας. Δεν είναι τυχαίο φυσικό που πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί αναρτούν εκεί τη δουλειά τους.

 

Ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτήν τη συνέντευξη!

Εγώ σας ευχαριστώ!!!

Αρθρα Για Γονεις

Προτεινομενα Αρθρα

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap