interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΗ

Λίγα λόγια για μένα

Συνέντευξη με τη νηπαιγωγό Μαρία Γιαννίκη

Ονομάζομαι Γιαννίκη Μαρία και σπούδασα στην Παιδαγωγική σχολή του Πανεπιστήμιου Πατρών στο Τμήμα Νηπιαγωγών. Από το 2003 δούλεψα σαν αναπληρώτρια και το 2005 έγινες ο μόνιμος διορισμός μου. Στον παρελθόν ασχολήθηκα με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, καθώς παρακολούθησα ένα χρόνο μαθήματα πάνω στο αντικείμενο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δουλεύω στο 1ο Νηπιαγωγείο Χρυσούπολης, στον Νομό Καβάλας. Είμαι παντρεμένη και έχω έναν γιο 10 χρονών.

Σε καλωσορίζουμε στο kindykids.gr! Θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για σένα!

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το λειτούργημα του νηπιαγωγού;

Έγινε τυχαία γιατί εκεί πέρασα από τις Πανελλήνιες εξετάσεις… Για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν η πρώτη επιλογή μου ή το όνειρό μου. Ήθελα να γίνω γενικά εκπαιδευτικός αλλά όχι στη βαθμίδα του Νηπιαγωγείου. Αλλά αυτό στην πορεία άλλαξε γιατί καθώς ξεκίνησα να δουλεύω (κι αυτό έγινε δυστυχώς πολύ αργά) αγάπησα το επάγγελμά μου και το εκτίμησα όσο τίποτα άλλο.

Τι αγαπάς περισσότερο και τι λιγότερο στη δουλειά μας;

Θεωρώ την δουλειά μας, και γενικά το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, λειτούργημα και όχι επάγγελμα!!!!Δουλεύουμε με έμψυχο υλικό, πλάθουμε και διαμορφώνουμε ψυχές σε μια ηλικία τόσο ιδιαίτερη και καταλυτική για την μετέπειτα προσωπικότητα των παιδιών! Βάζουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην διαμόρφωση και ολοκλήρωση της προσωπικότητας ενός αυριανού πολίτη. Αν δεν είναι αυτό λειτούργημα τότε τι είναι;
Θετική είναι και η ευελιξία που έχει το επάγγελμά μας!!!!Δεν έχουμε να καλύψουμε συγκεκριμένη ύλη αλλά πάντα αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών και ανάλογα προχωράμε. Στο Νηπιαγωγείο υπάρχει μια αίσθηση ελευθερίας και αυτό μεταδίδεται στα παιδιά με θετικό τρόπο.
Στα αρνητικά θα βάλω την ισχνή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, που μας αποτρέπει να κάνουμε όλα όσα πρέπει για μια ολοκληρωμένη διαδικασία μάθησης.


Πως ονομάζεται το blog σου και πόσο καιρό το έχεις;

Το blog μου ονομάζεται «Ταξιδεύοντας στον κόσμο των νηπίων». Το έχω εδώ και 9 μήνες.

http://marigiani.blogspot.gr


Γιατί αποφάσισες να φτιάξεις το δικό σου blog;

Αυτό κι αν ήταν τυχαίο!!!Πότε πριν δεν είχα σκεφτεί να φτιάξω δικό μου blog γιατί εγώ και ο υπολογιστής δεν ήμασταν και ιδιαίτερα φίλοι! Είχα βέβαια αρκετές  γνώσεις πάνω στους υπολογιστές, κυρίως  σε  θέματα διοικητικής υποστήριξης. Παρακολούθησα όμως πέρσι τα σεμινάρια επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου. Εκεί ήρθα σε μια πιο ουσιαστική επαφή με τον υπολογιστή. Πέρυσι το καλοκαίρι λίγο πριν κλείσουν τα σεμινάρια για διακοπές φτιάξαμε όλες οι επιμορφωμένες  ένα blog σαν εξάσκηση πάνω στο μάθημα. Το τίτλο τον βρήκα στα γρήγορα γιατί βιαζόμασταν και δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ ξανά. Μέσα στο καλοκαίρι όμως που είχα ελεύθερο χρόνο αποφάσισα να «στήσω» το blog κυρίως σαν εξάσκηση. Και αυτό ήταν! Πέρασα πολλές ώρες στον υπολογιστή για να μπορέσω να το οργανώσω γιατί δεν είχα βοήθεια  και μπορώ να υπερηφανευτώ ότι το blog το έστησα μόνη μου! Ακόμα θέλει λίγη δουλειά αλλά αυτά θα γίνουν το καλοκαίρι όπου υπάρχει ελεύθερος χρόνος….


Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις τη δουλειά στο σχολείο και τη διατήρηση ενός προσωπικού blog που θέλει συνεχή ενημέρωση και επιπλέον δουλειά καθημερινά;

Πάρα πολύ δύσκολο!!!Η δουλειά μας είναι πολύ απαιτητική, κάθε μέρα πρέπει να οργανώνουμε τις δραστηριότητες μας, να βρίσκουμε υλικό, να θέτουμε τους στόχους μας. Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα, μπορεί να μην τους τραβήξει την προσοχή μια δραστηριότητα και να πρέπει να αλλάξουμε την πορεία του μαθήματος με μια άλλη... Πρέπει πάντα να είμαστε έσω έτοιμες! Αυτό απαιτεί ένα μεγάλο κομμάτι από τον ελεύθερο χρόνο μας... αν υπάρχει με τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις. Για να γίνει μια ανάρτηση πάντως, θέλει αρκετό χρόνο  αλλά προσπαθώ πάντα να βρίσκω γιατί μου αρέσει πάρα πολύ!

Τι έχεις κερδίσει από την αλληλεπίδραση με άλλες συναδέρφους μέσα από το διαδίκτυο;

Είναι απίστευτο πόσα πολλά έχω κερδίσει!!!!!!Πρώτα από όλα έχω κάνει πολλούς καλούς διαδικτυακούς φίλους, με κάποιους μάλιστα έχουμε συναντηθεί  και γνωριστεί από κοντά και σίγουρα  θα ξανασυναντηθούμε!!!!!Είναι πολύ ωραίο να σε απασχολεί κάτι, κυρίως στην δουλειά σου, και να μπορείς να το μοιράζεσαι με κάποιον που σε καταλαβαίνει απόλυτα!!!!Είναι πολύ ωραίο να μοιράζεσαι την δουλειά σου, τις ιδέες σου με συναδέλφους αλλά και να παίρνεις και εσύ ιδέες από αυτούς και με τον δικό σου τρόπο και ρυθμό να τις κάνεις και δικές σου!!!!Κάθε μία από μας μπορεί να πάρει μια ιδέα και να την απογειώσει, να την πάει ακόμα παραπέρα! Αυτό το δούναι και λαβείν με έχει μαγέψει! Η συναδελφικότητα σε όλο της το μεγαλείο!!!!!!Και πιο πρακτικά και πεζά αν το δούμε το ζήτημα, τα προηγούμενα χρόνια ψάχναμε απεγνωσμένα υλικό ,αλλά και ιδέες για να μπορούμε να οργανώσουμε τις δραστηριότητές μας, αγοράζαμε βιβλία και άλλα πράγματα πολλές φορές από την τσέπη μας και χάναμε τεράστιο χρόνο να ψάχνουμε από εδώ κι από εκεί!!!!!Τώρα απλά κοιτάμε τα blog αλλά και τις ομάδες που αναρτούν συνάδελφοι που δεν έχουν και μπορούμε να βρούμε τα πάντα εύκολα και γρήγορα και κυρίως οικονομικά!!!!!

Τι μας μαθαίνει τελικά το νηπιαγωγείο; Στα παιδιά, αλλά και σε εμάς τους ενήλικες…

Την άδολη αγάπη, την φιλία, την αλληλεγγύη, την υπευθυνότητα, τον σεβασμό στον άνθρωπο και στη φύση,  την αλληλοβοήθεια και σε εμάς τους μεγάλους την χαμένη παιδική μας αθωότητα….

Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή στους γονείς που έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο, ποια θα ήταν αυτή;

Να περνάνε όσο πιο πολύ χρόνο μπορούνε με τα παιδιά τους, ποιοτικό χρόνο όμως!!!Να ξαναγίνουν κι αυτοί παιδιά μέσα από τα μάτια των παιδιών τους!!!!Να μην έχουν παράλογες απαιτήσεις από αυτά, ιδιαίτερα σε αυτήν την τόσο τρυφερή ηλικία!!!!!!Γενικά να δώσουν στα παιδιά τον χώρο τους , τον χρόνο τους και να τα «ακούνε» πραγματικά!

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που διανύουμε τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει μια νηπιαγωγός και πως τις ξεπερνά;

Τι να πρωτοπεί κανείς!!!Το νηπιαγωγείο είναι μια ιδιαίτερη βαθμίδα εκπαίδευσης! Οι τάξεις είναι μικρές, ο αριθμός των παιδιών μεγάλος…Πρέπει να έχουμε τον χώρο μας αλλά και τα κατάλληλα εκπαιδευτικά μέσα για να ασχοληθούμε με το κάθε παιδί ξεχωριστά. Χρειαζόμαστε πολλών ειδών υλικά, βιβλία και εποπτικά μέσα αλλά η οικονομική κατάσταση των δημόσιων νηπιαγωγείων είναι εφιαλτική!!!!!Ευτυχώς υπάρχουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και με λίγη φαντασία και δημιουργικότητα καταφέρνουμε να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια. Την αγάπη μας για την δουλειά, το κέφι μας και την όρεξή μας καμία κρίση δεν μπορεί να μας τα χαλάσει!!!


Που κρύβεται το μυστικό για να μην χάνει μια νηπιαγωγός την όρεξη και το κέφι της για δουλειά, τη στιγμή που αντιμετωπίζει καθημερινά τόσες πολλές αντιξοότητες;

Μαγική συνταγή δεν υπάρχει!!!Η δουλειά μας είναι αρκετά ψυχοφθόρα!!!Από τα παιδιά δεν μπορείς να κρυφτείς!!Όταν μπαίνεις στην τάξη πρέπει να αφήνεις έξω τα προβλήματά σου και την όποια ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι γιατί τα παιδιά ψυχανεμίζονται τα πάντα σε σένα!!!!! Πρώτα από όλα πρέπει να αγαπάμε την δουλειά μας και να ανανεωνόμαστε κάθε χρόνο, δηλαδή να κάνουμε όσο μπορούμε διαφορετική θεματολογία, αλλά ακόμα και στα θέματα που γίνονται ίδια κάθε χρόνο πρέπει να προσπαθούμε να δίνουμε μια διαφορετική οπτική γωνία!!!!Μην ξεχνάμε ότι κάθε χρονιά η τάξη μας είναι διαφορετική γιατί είναι διαφορετικά και τα παιδιά που έρχονται!!!!!!Ίσως πρέπει κάθε μια από εμάς να ανακαλύψει και να επαναφέρει το παιδί που έχει μέσα της!!!!!!Θα είναι τότε τόσο εύκολα!!!!

Τι σου λείπει περισσότερο από την εκπαιδευτική πραγματικότητα του σήμερα;

Να μην υποβαθμίζουν την βαθμίδα του νηπιαγωγείου. Ο κόσμος, ακόμα και κάποιοι  συνάδελφοι άλλων βαθμίδων συνέχεια μας κατακρίνουν και μας υποτιμούν. Ότι δουλεύουμε λίγες ώρες, ότι δεν κάνουμε τίποτα , ότι η δουλειά μας είναι εύκολη. Μόνο οι γονείς, που τα παιδιά τους παρακολουθούν το Νηπιαγωγείο, ξέρουν τι δουλειά γίνεται και τι επίδραση έχει αυτό πάνω στα παιδιά τους. Επίδραση και συμπεριφοριστική και μαθησιακή και ψυχολογική!


Θέλεις να μας πεις  δυο λόγια για το KindyKids.gr;

Τι να πω για το Kindykids.gr; Τα μισά και παραπάνω φύλλα εργασίας και καρτέλες του KindyΚids είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή μου, όλες οι πλαστικοποιημένες καρτέλες πάνω στις οποίες βασίζονται τα θέματα μας είναι από αυτό το site!! Μας έχει βοηθήσει αμέτρητες φορές και έχουμε κερδίσει χρόνο και κόπο με το απίστευτο υλικό που μας προσφέρει!!!! Είναι ένα πολυμορφικό και ολοκληρωμένο site που σκέφτεται πριν από εμάς για εμάς!!

Εύχομαι Μάρλεν να συνεχίσεις να μοιράζεσαι τις ιδέες σου και να μας βοηθάς στο έργο μας!!! Σε ευχαριστούμε πολύ για το βήμα που μας έδωσες να συζητάμε τα προβλήματά μας, να θέτουμε τις απόψεις μας και να γνωρίσει ο κόσμος το επάγγελμα της Νηπιαγωγού από κοντά!!!


Ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτήν τη συνέντευξη!

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap