interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΝΔΡΙΝΟΥ

Λίγα λόγια για μένα

Συνέντευξη με τη νηπιαγωγό Ευαγγελία Μηνδρινού.

Ονομάζομαι Ευαγγελία Μηνδρινού. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, κατάγομαι από Σαντορίνη και Λειψούς (Δωδεκάνησα), και κατοικώ μόνιμα στη Θεσσαλονίκη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τέλειωσα τη Σχολή Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης το 1987, το Πάντειο Πανεπιστήμιο το 1992, έκανα εξομοίωση και διδασκαλείο και για κάμποσα χρόνια εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια δουλεύω σε νηπιαγωγείο της Πολίχνης.

Έχω δυο υπέροχα παλικάρια 25 και 23 ετών κι έναν θαυμάσιο άντρα, που αγαπάει την αγάπη μου για τη δουλειά μου!!!

 

Σε καλωσορίζουμε στο kindykids.gr! Θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για σένα!

 

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το λειτούργημα του νηπιαγωγού;

Τα παιδιά είναι η μεγάλη μου αγάπη! Από μικρή έφτιαχνα αυτοσχέδια κουκλοθέατρα, παραμύθια και έκανα παρέα με μικρότερα παιδιά που τους έκανα τη δασκάλα. Όταν όμως ήρθε η ώρα να διαλέξω, καθοριστική ήταν η επίσκεψή μου στην τάξη μιας γνωστής μου νηπιαγωγού. Τότε κατάλαβα πως η τάξη είναι ο φυσικός μου χώρος. Και δεν το μετάνιωσα ποτέ!!!

Τι αγαπάς περισσότερο και τι λιγότερο στη δουλειά μας;

Αγαπάω τη λατρεία με την οποία σε κοιτάνε τα παιδιά όταν τους μιλάς, το τεράστιο βλέμμα τους όταν τους λες κάτι που τα ενδιαφέρει, το γέλιο τους, τον ενθουσιασμό τους και τον τρόπο που τον δείχνουν, τις αγκαλιές τους, τα σχόλιά τους για την εμφάνισή μου.
Αγαπάω την ένταση με την οποία ζω μέσα από τα παιδιά τις γιορτές όλου του χρόνου, τον τρόπο που με κάνουν να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, τον τρόπο που με παρασέρνουν με την αθωότητα της σοφίας τους.
Τι αγαπάω λιγότερο; Όσα από τη δουλειά μας δεν έχουν να κάνουν με τα ίδια τα παιδιά αλλά με γραφειοκρατικές, ανούσιες διαδικασίες

Πόσο σε έχει βοηθήσει το διαδίκτυο στη δουλειά σου στην τάξη;

Ο τρόπος δουλειάς μου, έχει αλλάξει εντελώς από τότε που «δικτυώθηκα». Πολλές ιδέες, πολλές εικόνες, εύκολη πρόσβαση. Είναι σαν να έχεις πάντα, τη λύση στο τσεπάκι σου!

Θέλεις να μας περιγράψεις ένα αστείο περιστατικό από την τάξη σου;

Τα αστεία περιστατικά της τάξης είναι κάτι που τα ζεις. Δύσκολα μπορείς να τα περιγράψεις σε κάποιον που δεν είναι μπροστά. Είναι το περιβάλλον που τα ντύνει έτσι ώστε να γίνονται αστεία.
Πάντως κάποια χρονιά στη συζήτησή μας για τους ήρωες του ’21 άρχιζα να εξηγώ στα παιδιά ότι αυτοί έζησαν πολλά χρόνια πριν: «Δεν είχαν γεννηθεί τότε ούτε οι γονείς σας, ούτε οι παππούδες σας… και με διακόπτει ένα παιδί και ρωτάει: Εσύ κυρία;
Και τώρα που το θυμήθηκα κάποιο θέμα με την ηλικία μου θα το έχουν γιατί όταν κάποια χρονιά στις Απόκριες φόρεσα μια περούκα με μακριά, μαύρα μαλλιά μου λέει ένα κοριτσάκι: Κυρία, τώρα μοιάζεις σαν νέα!!! Ο παππούς ενός άλλου παιδιού προσπάθησε να το σώσει: Μοιάζει και είναι! Σώνεται; Δεν σώνεται….

Τι έχεις κερδίσει από την αλληλεπίδραση με άλλες συναδέρφους μέσα από το διαδίκτυο;


Αυτό που νιώθεις, κάνει τη διαφορά! Νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος, ότι έχεις πάντα φίλες να σε βοηθήσουν, ότι μπορείς να πεις ό,τι θες κι ο άλλος να σε καταλάβει! Δεν έχουμε μόνο μια πολύ ωραία δουλειά αλλά και πολύ μεγάλη συναδελφικότητα. Με άτομα που μπορεί να μην τα έχουμε δει από κοντά αλλά τα γνωρίζουμε καλά!!!

Τι μας μαθαίνει τελικά το νηπιαγωγείο; Στα παιδιά, αλλά και σε εμάς τους ενήλικες…

Το νηπιαγωγείο είναι το μεγαλύτερο σχολείο απ’ όλα! Για τα παιδιά και για τους μεγάλους. Αυτά που κανένας δάσκαλος δεν θα σου μάθει στο μέλλον, στα μαθαίνει το νηπιαγωγείο. Ευλογούμε τα γένια μας; Όχι. Στο νηπιαγωγείο μαθαίνεις  τον εαυτό σου, τα συναισθήματά σου, μαθαίνεις να συνυπάρχεις, να συνεργάζεσαι, να ενδιαφέρεσαι, να βλέπεις, να ακούς, να αισθάνεσαι, να δημιουργείς, να μαθαίνεις.
Όσο για τους ενήλικες, μαθαίνουμε κάθε μέρα να βλέπουμε τον κόσμο όμορφο γιατί είναι όμορφος και γιατί πρέπει να τον διατηρούμε όμορφο. Μαθαίνουμε να βλέπουμε ξανά τα χρώματα, τα σχέδια, τον κόσμο μέσα από παιδικά μάτια που δεν έχουν φθαρεί και καταφέρνουμε έτσι να γελάμε περισσότερο!!!

Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή στους γονείς που έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο, ποια θα ήταν αυτή;

Να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους, να συμμετέχουν στις δράσεις του νηπιαγωγείου, να μπουν στο «πετσί» του για να νιώσουν τη σπουδαιότητά του στη ζωή του παιδιού τους, να μη χάνουν ούτε στιγμή από αυτό, γιατί τα χρόνια περνούν γρήγορα και δεν ξανάρχονται…  


Αν μπορούσες να αλλάξεις στην αντιμετώπιση των γονιών για το νηπιαγωγείο τι θα ήταν αυτό;

Θα ήθελα τόσο πολύ να καταλάβουν τι γίνεται πραγματικά στο νηπιαγωγείο! Να μη το θεωρούν απλά ως έναν ασφαλή και φθηνό τρόπο φύλαξης των παιδιών, αλλά ούτε και ως προετοιμασία για το δημοτικό, με την έννοια μαθαίνω τα γράμματα τώρα για να μη δυσκολευτώ στην πρώτη. Το νηπιαγωγείο έχει τη δική του αξία στην κλίμακα της εκπαίδευσης και αυτή δεν είναι καθόλου αμελητέα!!!


Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που διανύουμε τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει μια νηπιαγωγός και πως τις ξεπερνά;

Τι άλλο; Έλλειψη οικονομικών πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες του νηπιαγωγείου. Πολλές απ’ αυτές καλύπτονται με υλικά που όλοι οι άλλοι τα θεωρούν σκουπίδια, όμως εμείς τα μαζεύουμε μανιωδώς και γεμίζουμε αποθήκες. Πολύ φοβάμαι όμως πως σύντομα θα πρέπει να ψάχνουμε για χορηγούς πράγμα που δεν ξέρω καν αν είναι νόμιμο. Πολύ σημαντικό είναι, σ’ αυτόν τον αγώνα μας να έχουμε στο πλευρό μας τους γονείς οι οποίοι όταν καταλαβαίνουν την σπουδαιότητα του έργου μας προσπαθούν να βρουν μαζί μας λύσεις!

Που κρύβεται το μυστικό για να μην χάνει μια νηπιαγωγός την όρεξη και το κέφι της για δουλειά, τη στιγμή που αντιμετωπίζει καθημερινά τόσες πολλές αντιξοότητες;

Η τάξη είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν σ’ αφήνει να αφεθείς, να χαλαρώσεις, να βαρεθείς. Αν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις, τότε σε κινητοποιούν κάθε μέρα κάμποσα ζευγάρια μάτια  που σε κοιτάνε και φτάνουν μέχρι τα βάθη της ψυχής σου!!!
Θεωρώ σημαντική τη συχνή επιμόρφωση των νηπιαγωγών που μπορεί να δώσει καινούριες ιδέες  γνώσεις και ώθηση στη δουλειά μας.
Η διαδικτυακή επαφή με συναδέλφους διατηρεί το ενδιαφέρον αμείωτο!!!

Τι σου λείπει περισσότερο από την εκπαιδευτική πραγματικότητα του σήμερα;

Η οικονομική άνεση να πάρουμε εποπτικά υλικά, να βγούμε από την τάξη σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Η αίσθηση ασφάλειας στη δουλειά μας, που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.
Η έλλειψη ενός αξιοπρεπούς μισθού που θα μας εξασφαλίζει μια αίσθηση οικονομικής ασφάλειας.

Θέλεις να μας πεις  δυο λόγια για το KindyKids.gr;

Όταν πρωτοξεκίνησα να ψάχνω στο διαδίκτυο, το KindyKids.gr είναι το πρώτο site που βρήκα. Μέσα από αυτό βρήκα και όλα τα άλλα sites. Είναι για μένα το ‘σχολείο’ του διαδικτύου. Είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο , ώστε να μπορείς να βρεις ό,τι χρειάζεσαι!!! Βελτιώνεται και εμπλουτίζεται συνέχεια!

 

Ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτήν τη συνέντευξη!

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap