book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ ΑΝΤΡΙΑ ΚΕΧΑΓΙΑΔΑΚΗ

Λίγα λόγια για μένα

Συνέντευξη με τη νηπιαγωγό Άντρια Κεχαγιαδάκη

Ονομάζομαι Άντρια Κεχαγιαδάκη και έχω εργαστεί ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός σε δημόσια νηπιαγωγεία, αλλά και ως υπεύθυνη τάξης νηπίων σε ιδιωτικά σχολεία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, είμαι παντρεμένη και νέα μαμά μιας υπέροχης κορούλας. Μετά τη γέννησή της, έδωσα άδεια «άνευ αποδοχών και αορίστου χρόνου» στον εαυτό μου για να της αφιερωθώ απόλυτα, για όσο διάστημα ευχαριστεί και τις δυο μας. Θα ήταν για μένα οξύμωρο να αγαπώ τόσο τα παιδιά και να μην είμαι σε θέση να αναλάβω προσωπικά το μεγάλωμα του δικού μου. Θηλάζω αποκλειστικά, διαβάζω πολύ και χαίρομαι να υποστηρίζω νέες μανούλες ενημερώνοντάς τες σχετικά με το φυσικό τοκετό, το θηλασμό και τη μητρότητα.

Σε καλωσορίζουμε στο kindykids.gr! Θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για σένα!

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το λειτούργημα του νηπιαγωγού;

Κοιτάζοντας πίσω διαπιστώνω πως ήταν μια συνειδητή απόφαση και όχι τυχαία επιλογή. Ήθελα από καρδιάς να γνωρίσω σε βάθος το τι εστί προσχολική ηλικία. Με προσέλκυε πάντα η θετική αύρα και η διάθεση των μικρών πλασμάτων ως προς τη ζωή, τη μάθηση, την εξερεύνηση και το παιχνίδι! Επιθυμία μου ήταν και είναι να συμβάλλω στην εκπαίδευση και αγωγή τους, προσφέροντας τον καλύτερο εαυτό μου και φυσικά, βελτιώνοντάς τον συνεχώς.

Τι αγαπάς περισσότερο και τι λιγότερο στη δουλειά μας;

Αγαπώ περισσότερο το γέμισμα της ψυχής από την άδολη αγάπη των παιδιών, την ευτυχία στα μάτια τους μέσα από δραστηριότητες με νόημα για αυτά. Εκείνο που μου δημιουργεί συναισθήματα απογοήτευσης είναι η άρνηση συνεργασίας από την πλευρά κάποιων γονέων.Έχω εξοργιστεί αρκετές φορές με τη στάση ορισμένων, απέναντι στα παιδιά τους. Συχνότερα πρόκειται για επιθετικότητα ή για μόνιμη αδιαφορία, με τραυματικές συνέπειες στη συμπεριφορά του παιδιού.

Πως ονομάζεται το blog σου και πόσο καιρό το έχεις;

Η προσωπική μου ιστοσελίδα είναι www.andriashome.com και την διατηρώ από τις αρχές του 2009.

Γιατί αποφάσισες να φτιάξεις το δικό σου blog;

Μου αρέσει πολύ να γράφω και να μοιράζομαι τις σκέψεις και τις ιδέες μου. Τα περισσότερα άρθρα της σελίδας μου αφορούν στη δουλειά μας, αλλά πλέον – όποτε έχω λίγο χρόνο- αναρτώ θέματα σχετικά με τη μητρότητα και το θηλασμό. Το μεγάλωμα της ενός έτους κορούλας μου με έχει συναρπάσει!

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις τη δουλειά στο σχολείο και τη διατήρηση ενός προσωπικού blog που θέλει συνεχή ενημέρωση και επιπλέον δουλειά καθημερινά;

Σίγουρα η διατήρηση ενός blogαπαιτεί ένα μέρος από τον προσωπικό μας χρόνο. Όπως καθετί που μας εκφράζει και μας προσφέρει ευχαρίστηση, μπορεί να βρει τη θέση του στην καθημερινότητά μας.

Τι έχεις κερδίσει από την αλληλεπίδραση με άλλες συναδέρφους μέσα από το διαδίκτυο;

Η ανατροφοδότηση, η έμπνευση, το μοίρασμα ιδεών, η φιλία, η επικοινωνία μας μέσα από τα blogsή τις ομάδες νηπιαγωγών στο facebook είναι κάτι το ανεκτίμητο. Ίσως θεωρούμε πως η διάθεση προσφοράς και η αλληλεγγύη είναι δυσεύρετα στην εποχή μας. Παρόλα αυτά, μέσω του διαδικτύου, για όλες εμάς είναι καθημερινό βίωμα!

Τι μας μαθαίνει τελικά το νηπιαγωγείο; Στα παιδιά, αλλά και σε εμάς τους ενήλικες…

Όταν η νηπιαγωγός αγαπά το επάγγελμά της και το επιτελεί με υπευθυνότητα και ευαισθησία, το νηπιαγωγείο λειτουργεί σαν ένας εκπληκτικός κήπος, όπου τα μικρά παιδιά ανθίζουν καθημερινά. Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν τον εαυτό τους, να γνωρίζουν τις δυνατότητές τους και να αναπτύσσουν την αυτοπεποίθησή τους. Παίζουν και εργάζονται με επιτυχία μέσα σε μια ομάδα που λειτουργεί αρμονικά. Αποκτούν ενσυναίσθηση αφού κατανοούν και αποδέχονται τις διαφορετικές απόψεις και τα συναισθήματα των άλλων. Υιοθετούν θετική στάση απέναντι στη γνώση, εξασκούν την κριτική τους ικανότητα και ερευνούν σαν μικροί επιστήμονες. Και είναι τόσα πολλά ακόμα εκείνα που αποκομίζουν τα παιδιά καθημερινά που δεν μπορούν να περιγραφούν μέσα σε λίγες γραμμές.

Όσον αφορά σε εμάς τους ενήλικες, μας μαθαίνει να μεριμνούμε για «το παιδί» μέσα μας και να μην αλλοτριωνόμαστε όσο και αν τα χρόνια περνούν.

Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή στους γονείς που έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο, ποια θα ήταν αυτή;

Θα τους έλεγα να ανησυχούν λιγότερο, να συμμετέχουν ενεργά και να εμπιστεύονται περισσότερο. Να επικοινωνούν ουσιαστικά και καθημερινά τόσο με το παιδί όσο και με τη νηπιαγωγό του. Να βλέπουν τον εαυτό τους ως ενεργό και αναπόσπαστο συνδετικό κρίκο στην εκπαίδευση του παιδιού τους. Δεν γίνεται να έχουμε διαφορετικούς στόχους και άλλο τρόπο δουλειάς. Είναι αναγκαίο για το καλό των παιδιών να υπάρχει κοινή φιλοσοφία ως προς τη διαπαιδαγώγηση, τόσο στο σχολείο, όσο και στην οικογένεια.

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που διανύουμε τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει μια νηπιαγωγός και πως τις ξεπερνά;

Οι δυσκολίες στον κλάδο μας είναι πολλές. Πολλοί συνάδελφοι αναπληρωτές δεν κλήθηκαν και φέτος να εργαστούν λόγω της δραματικής μείωσης των θέσεων. Άλλοι εργάστηκαν είτε για μικρό χρονικό διάστημα είτε πολύ μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Στα νηπιαγωγεία το παιδαγωγικό υλικό είναι ελλιπές και δεν δίνονται χρήματα για τις απαραίτητες προμήθειες ούτε καν για γραφική ύλη. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι νηπιαγωγοί δίνουμε δικά μας χρήματα, προκειμένου να μη στερήσουμε από την ομάδα της τάξης μας, μια σημαντική εμπειρία μάθησης.

Ωστόσο, η φαντασία επιστρατεύεται και η εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς δίνει λύσεις σε πολλά από τα καθημερινά μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Από συγκέντρωση ανακυκλώσιμου υλικού και bazaar, έως μικροεπισκευές στο χώρο της τάξης.

Που κρύβεται το μυστικό για να μην χάνει μια νηπιαγωγός την όρεξη και το κέφι της για δουλειά, τη στιγμή που αντιμετωπίζει καθημερινά τόσες πολλές αντιξοότητες;

Το μυστικό κρύβεται στην αγάπη των παιδιών. Στη λάμψη των ματιών τους, στο τραγούδι του γέλιου τους. Στις ζωγραφιές που μας χαρίζουν αυθόρμητα στολίζοντάς τες με καρδιές και αυτοκόλλητα, προσπαθώντας να γράψουν το όνομά μας. Όταν η ψυχή δέχεται αυτή την ευλογία, την κάνει ασπίδα της και αντέχει.

Τι σου λείπει περισσότερο από την εκπαιδευτική πραγματικότητα του σήμερα;

Μου λείπει η ευκαιρία να εργαστώ χωρίς να χρειάζεται να αφήσω το σπίτι και την οικογένειά μου, για μια θέση σε κάποιο απομακρυσμένο τόπο. Η ευκαιρία να προσφέρω στην εκπαίδευση και να κάνω αυτό που αγαπώ με αξιοπρέπεια.

Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για το KindyKids.gr;

ToKindyKids.gr είναι από τις πρώτες σελίδες που καταχώρησα στη λίστα των αγαπημένων μου. Σύγχρονη, με πλούσια θεματολογία και ποικίλη ύλη, ψυχαγωγεί και ενημερώνει. Ανανεώνεται συνεχώς και έχει πάντα υλικό για αξιοποίηση στην τάξη, ανατροφοδότηση ή απλά ξεκούραση/ανάπαυση μετά από μια απαιτητική ημέρα.

Εύχομαι να συνεχίζετε την άψογη δουλειά σας, με τον ίδιο ενθουσιασμό! Σας ευχαριστώ πολύ για την έμπνευση που έχω αντλήσει από εσάς!

Ήταν τιμή μου να με φιλοξενείτε στη σελίδα σας.

Καλή δύναμη σε εσάς και στους αναγνώστες!

Φιλικά,

Άντρια Κεχαγιαδάκη

 

Ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτήν τη συνέντευξη!

 

Αρθρα Για Γονεις

Προτεινομενα Αρθρα

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap