interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ ΕΛΕΝΗ ΞΕΝΗ ΤΣΟΥΣΗ (ΠΙΤΣΙΝΑ)

   Λίγα λόγια για μένα
Συνέντευξη με τη νηπιαγωγό Ελένη Τσούση -Πιτσίνα

Ονομάζομαι Ελένη Ξένη Τσούση, κατά ψηφιακόν κόσμον PITSINA. Κατάγομαι από τον Πύργο Ηλείας και συγκεκριμένα από ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Βούναργο. Η τοπωνυμία του προέρχεται από την μορφολογία του τόπου ,που έχει βουνό και αγρό   (Βούν- αγρον , Βούναργον).
Έζησα στο χωριό μου μέχρι 18 ετών με τους γονείς και τα δύο αδέρφια μου. Είμαστε μια αγροτική οικογένεια. Έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασα στην επιλογή μου ,την σχολή Νηπιαγωγών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, ΤΕΑΠΗ (1994-98) . Το 2000 παντρεύτηκα τον Δημήτρη μου και αποκτήσαμε δυο κόρες ,σήμερα 14 και 12 ετών . Το 2001 διορίστηκα κατόπιν εξετάσεων ΑΣΕΠ και υπηρετώ ως νηπιαγωγός την δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση .

Σε καλωσορίζουμε στο kindykids.gr! Θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για σένα!

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το λειτούργημα του νηπιαγωγού;

Από πολύ μικρή με θυμάμαι να παριστάνω την δασκάλα στα παιδικά μου παιχνίδια. Επίσης μου άρεσε να δημιουργώ διάφορα πράγματα με τα χέρια μου, να σκαρώνω ιστορίες και να ζωγραφίζω. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι  αυτά αγαπάω και σε αυτά αποδίδω καλύτερα...Το να γίνω νηπιαγωγός δεν ήταν επιλογή. Ήταν μονόδρομος. Πέρασα στην σχολή και την πόλη που ήθελα. Όταν απέκτησα και την πρώτη κόρη μου βεβαιώθηκα ότι είχα επιλέξει το σωστό δρόμο για μένα.

Τι αγαπάς περισσότερο και τι λιγότερο στη δουλειά μας;

Λατρεύω την καθαρότητα της παιδικής ηλικίας. Είναι κάτι που δυστυχώς χάνεται πολύ εύκολα στην πορεία της ζωής. Είναι ένα στοίχημα να προσπαθείς να το αλλάξεις αυτό ως εκπαιδευτικός. Με προκαλεί που κάθε μέρα είναι διαφορετική στο νηπιαγωγείο. Δεν είναι δουλειά για μένα το να είμαι νηπιαγωγός...Έχω την σπάνια τύχη να κάνω αυτό που ονειρεύτηκα στην ζωή μου και να περιβάλλομαι από παιδιά. Νιώθω ευλογημένη ...!!!
Αυτό που απεχθάνομαι όμως είναι οι στιγμές που συνειδητοποιώ, ότι όσο κι αν θέλω, όσο  κι αν προσπαθώ...δεν μπορώ να τα κάνω όλα. Δεν εξαρτώνται όλα από εμένα, δεν μπορώ να τα ελέγξω όλα...και κάποιες στιγμές δεν μπορώ να βοηθήσω όσο θα ήθελα. Όταν πρόκειται πχ. για την ανάγκη ενός μικρού παιδιού, που χρειάζεται την πολιτεία να το στηρίξει αλλά τίποτα δεν γίνεται, θλίβομαι και εξοργίζομαι.
 

Πως ονομάζεται το blog σου και πόσο καιρό το έχεις;

Έχω ένα μικρό blog που ονομάζεται και φτιάχτηκε το 2009 .
Επειδή πάντα με ρωτούν πως προέκυψε αυτό το παράξενο όνομα, θα σας πω ότι  έτσι παιχνιδιάρικα με φώναζε ο σύζυγος μου, από τότε που γνωριστήκαμε ως φοιτητές. Ήταν το όνομα μιας γατούλας cartoon , που για όλα έβρισκε την λύση....Ακόμα και σήμερα δεν με αποκαλεί με το όνομα μου ,αλλά με το ψευδώνυμο που μου χάρισε PITSINA, (ή  PITSINOULA ,αν θέλει να με καλοπιάσει)....

Γιατί αποφάσισες να φτιάξεις το δικό σου blog;

Με το ιστολόγιο αυτό επιθυμούσα να μοιραστώ τις γνώσεις που απέκτησα μέσα από τις ''αναζητήσεις'' μου και την εμπειρία μου ως νηπιαγωγός . Να βοηθήσω αν είναι δυνατόν νέες/ους συναδέλφους παρουσιάζοντας την δική μου οπτική των  πραγμάτων. Να πειραματιστώ με τις νέες τεχνολογίες. Να διατηρήσω ένα ημερολόγιο της προσωπικής μου παραγωγής εκπαιδευτικών ιδεών ,γιατί παραμονεύει και το αλτσχάιμερ ..... και να παραμείνω όσο το δυνατόν πιο ενεργή κατά το γνωστό  '' πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζει''.


Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις τη δουλειά στο σχολείο και τη διατήρηση ενός προσωπικού blog που θέλει συνεχή ενημέρωση και επιπλέον δουλειά καθημερινά;

Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι στην αρχή μας πιάνει ένας φυσιολογικός ενθουσιασμός και καταναλώνουμε πολλές ώρες, για να στήσουμε το απόλυτο blog ,να του προσθέσουμε gadgets και εφέ. Στην πορεία αυτό ωριμάζει ,φθίνει από μόνο του ,αλλά και κάτω από την πίεση των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Πολύ πρόσφατα επίσης χρειάστηκε να απέχω και για ουσιωδέστερο λόγο ,μιας και συντρόφευα την αγαπημένη μου νονά ,που απεβίωσε τον Ιούλιο . Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στην πραγματικότητα εγώ τα τελευταία χρόνια επέλεγα συνειδητά να πάω πχ. για πιτόγυρα με την οικογένεια μου , παρά να μείνω μέσα να κάνω αναρτήσεις. Γνώριζα βεβαίως ότι τέτοιες επιλογές επιβαρύνουν τις στατιστικές επισκεψιμότητας  του blog , αλλά δεν θα θυσίαζα τις καλές ευκαιρίες για πραγματική διασκέδαση. Οι αναρτήσεις μπορούν να γίνουν σε άλλο χρόνο .....

Κατέληξα στην φιλοσοφία μου ότι το ιστολόγιο μου δεν θα γίνει αφεντικό μου και ισορρόπησα .

Τι έχεις κερδίσει από την αλληλεπίδραση με άλλες συναδέρφους μέσα από το διαδίκτυο;

Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την PITSINA ,πραγματικά τα ιστολόγια νηπιαγωγών στην Ελλάδα ήταν πάρα πολύ λίγα. Μπορούσες να τα ξέρεις όλα και να τα επισκέπτεσαι καθημερινά και σε λίγο χρόνο. Σήμερα αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Ήταν σχεδόν μοναχικά τότε.... Μετά πλήθυναν κι αυτά και ανακαλύψαμε και  το facebook . Παρ όλο που τότε ήμουν αρνητική ,σήμερα μπορώ να πω οτι ήταν ότι καλύτερο έκανα στην ψηφιακή μου ζωή. Γνώρισα αξιόλογες/ους συναδέλφους .
ΕΚΑΝΑ ΦΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ . Κορυφαία στιγμή η βραδιά που ιδρύσαμε τον λατρεμένο ''Παιδικό Πλανήτη'', την μεγάλη ομάδα εκπαιδευτικών στο f/b. Εκεί ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΣΤΕ, ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ , ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ , ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΜΑΣ , ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΜΕ.  Πραγματικός θησαυρός!!!!

Τι μας μαθαίνει τελικά το νηπιαγωγείο; Στα παιδιά, αλλά και σε εμάς τους ενήλικες…

Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά μαθαίνουν την δύναμη της αγάπης ,της φιλίας, της αλήθειας , της αλληλεγγύης  της εργατικότητας και της γνώσης.

Στους μεγάλους  θυμίζει τον παράδεισο που απωλέσαμε μεγαλώνοντας....

Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή στους γονείς που έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο, ποια θα ήταν αυτή;

Να σταθούν δίπλα στο παιδί τους και στον εκπαιδευτικό, με εντιμότητα , αγάπη ,υπομονή , προθυμία , γενναιοδωρία και καλή προαίρεση... Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι περισσότερο βοηθητικό για όλους.

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που διανύουμε τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει μια νηπιαγωγός και πως τις ξεπερνά;

Στην χώρα μας ανέκαθεν είμαστε ''μαθημένοι'' να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην εκπαίδευση και όχι μόνο.
Και πριν την κρίση τα σχολεία μας και οι εκπαιδευτικοί μας είχαν προβλήματα να αντιμετωπίσουν και ο κλάδος μας μαστιζόταν από ανεργία και χαμηλές αμοιβές...Και όμως είμαστε ακόμη σήμερα μέσα στις τάξεις ,τις στολίζουμε ,τις βάφουμε και τις φροντίζουμε με αγάπη, να  ανοίξουμε τα σχολεία για έναν ακόμη αγιασμό. Υποδεχόμαστε τα παιδιά μας με θέρμη, στηρίζουμε την οικογένεια και παραμερίζουμε τα προσωπικά μας προβλήματα....τουλάχιστον μέχρι το σχόλασμα. Είμαστε επαγγελματίες και δεν επιτρέπουμε στο εαυτό μας να λυγίσει παρά τις δυσκολίες. Φυσικά είμαστε και άνθρωποι και θα έρθουν και τέτοιες στιγμές. Όμως είμαστε σπάνια ράτσα....θα βρούμε την δύναμη και μαζί και τις λύσεις. Με πίστη και επιμονή .Με αισιοδοξία και με πολλή δουλεία, όλα θα πάνε καλύτερα.


Που κρύβεται το μυστικό για να μην χάνει μια νηπιαγωγός την όρεξη και το κέφι της για δουλειά, τη στιγμή που αντιμετωπίζει καθημερινά τόσες πολλές αντιξοότητες

Εγώ δεν το αποκαλώ μυστικό ή  σουπερ δύναμη . Το λέω ίσως πείσμα να αλλάξουμε τον κόσμο, σε ότι δεν μας αρέσει. Το λέω ίσως καθήκον , να κάνουμε και να γίνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Να βλέπουμε με χαρά και περηφάνια οτι χτίζουμε το μέλλον . Είμαστε τυχεροί γιατί μαζί με τους μαθητές μας στο νηπιαγωγείο , εκπαιδεύεται το αιώνιο παιδί που έχουμε μέσα μας και γίνεται καθημερινά ένας καλύτερος άνθρωπος  .

 

Τι σου λείπει περισσότερο από την εκπαιδευτική πραγματικότητα του σήμερα;

Θα ήθελα τόσα πολλά αλήθεια. Σχολεία ,υποδομές, υλικά, επιμόρφωση, αξιοκρατία.... Μα πάνω απ όλα να εκλείψουν όλοι εκείνοι οι αρνητικοί παράγοντες που μας μιζεριάζουν καθημερινά την ζωή μας . Η εκπαιδευτική  κοινότητα βιώνει   μεγάλη απογοήτευση. Θέλω να πιστεύω οτι όλα θα βελτιωθούν προσεχώς.

 

Θέλεις να μας πεις  δυο λόγια για το KindyKids.gr;

Είναι μια ήσυχη φωλιά για την προσχολική αγωγή .Μπορεί κανείς να νιώσει οτι βοηθιέται πραγματικά με τις εξαιρετικές προτάσεις του και να εξελίχθη επαγγελματικά μέσα από αυτό.
 
Σε ευχαριστώ Μάρλεν για την πρόσκληση και την ευκαιρία να γνωριστούμε.

Εύχομαι σε όλους μας καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά!   

                                                                                 

ΕΛΕΝΗ ΞΕΝΗ ΤΣΟΥΣΗ

PITSINA, Η ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
 


                                                       
Ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτήν τη συνέντευξη!

 

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap