interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ ΓΙΩΤΑ ΜΑΡΓΑΡΩΝΗ

Λίγα λόγια για μένα

Συνέντευξη με τη νηπιαγωγό Γιώτα Μαργαρώνη

 

Σε καλωσορίζουμε στο kindykids.gr! Θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για σένα!

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το λειτούργημα του νηπιαγωγού;

Πάντα μου άρεσε η διδασκαλία κι από μικρή το «έπαιζα» δασκάλα με τις κούκλες μου…

Από τα τέλη της Β΄ Λυκείου είχα διαλέξει να ασχοληθώ με νήπια γιατί πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι τα καλύτερα τα μαθαίνουμε στις μικρές ηλικίες κι αργότερα δρέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας. Όταν ήρθε η ώρα να επιλέξω στην Γ’ Λυκείου σχολή, στο μηχανογραφικό μου υπήρχαν μόνο 3 σχολές: η σχολή Νηπιαγωγών της Αθήνας καθότι έμενα εδώ, η σχολή Νηπιαγωγών των Χανίων καθότι είχα συγγενείς πρώτου βαθμού εκεί και η σχολή Νηπιαγωγών της Θεσσαλονίκης που την έβαλα γιατί ντράπηκα να σημειώσω μόνο 2 σχολές (γι’ αυτό μπήκε τρίτη για να μην αναγκαστώ να πάω εκεί, αν και τελικά την έπιασα). Τελικά φοίτησα με υποτροφία στα Χανιά.

Τι αγαπάς περισσότερο και τι λιγότερο στη δουλειά μας;

Πιο πολύ αγαπώ το αθώο και πραγματικό δέσιμο των παιδιών με εμάς που τα έχουμε όλη μέρα στην τάξη και να παρακολουθώ τα μικρά και μεγάλα κατορθώματα που κάνουν καθημερινά νιώθοντας πως έχω βάλει κι εγώ ένα λιθαράκι σε αυτές τις επιτυχίες τους! Πραγματικά εκπληκτικό….

Θα έλεγα πως με ενοχλεί ότι δεν υπάρχει ακόμη αναγνώριση και αποδοχή από όλους τους γονείς, δεν δείχνουν όλοι κατανόηση για το μεγάλο έργο που επιτελούμε και η καχυποψία με την οποία μερικές φορές αντιμετωπίζουν όσες παρεμβάσεις τους ζητάμε να γίνουν προς όφελος της εξέλιξης των παιδιών τους. Από την πείρα μου ως εκπαιδευτικός θα έλεγα ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των μελανών σημείων είναι η δημιουργία ισχυρής, ισότιμης και ουσιαστικής σχέσης με τους γονείς των μαθητών μας από την έναρξη κιόλας της σχολικής χρονιάς.

Πως ονομάζεται το blog σου και πόσο καιρό το έχεις;

Το blog μου λέγεται

http://blogs.sch.gr/margaron/

και το δημιούργησα τη σχολική χρονιά 2010-11 καθώς επιμορφωνόμουν στο β-επίπεδο στους η/υ.

Γιατί αποφάσισες να φτιάξεις το δικό σου blog;

Η αρχή έγινε λόγω της επιμόρφωσης (ήταν προϋπόθεση η δημιουργία του και η χρήση του στην τάξη), αλλά όσο το δούλευα τόσο μου άρεσε η ιδέα της άμεσης επικοινωνίας που προσφέρει η νέα τεχνολογίακαι με γονείς αλλά και με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα. Επίσης αποτελεί ένα ιδιαίτερο αρχείο από όσα γίνονται στην τάξη που είναι εύκολο στη χρήση, πάντα διαθέσιμο σε πολύ κόσμο και κυρίως δεν καταλαμβάνει χώρο στο σπίτι!!!!!!!!!!!!!!!!

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις τη δουλειά στο σχολείο και τη διατήρηση ενός προσωπικού blog που θέλει συνεχή ενημέρωση και επιπλέον δουλειά καθημερινά;

Στην αρχή σε πιάνει μια τρέλα να τα προλάβεις όλα, αργότερα επιλέγεις να αναρτάς τις περισσότερο σημαντικές δράσεις, όπως π.χ. τα καινοτόμα προγράμματα της ομάδας και μειώνεις τις απλές καθημερινές αναρτήσεις. Άλλωστε σιγά σιγά μαζεύεται πολύ υλικό.

Τι έχεις κερδίσει από την αλληλεπίδραση με άλλες συναδέρφους μέσα από το διαδίκτυο;

Πολλές πολλές υπέροχες φιλίες με ανθρώπους που μπορεί να μην ξέρω καν πως είναι στα χαρακτηριστικά, αλλά τους γνωρίζω μέσα από το έργο τους κι αυτό πιστεύω πως είναι το πιο σημαντικό. Άλλωστε δεν σου κρύβω ότι είμαι κατά των αναρτήσεων προσωπικών φωτογραφιών στο διαδίκτυο κι αυτή που σου στέλνω είναι η πρώτη και ίσως και η μοναδική φορά που θα δημοσιευθεί δική μου φωτογραφία στην διαδικτυακή κοινότητα.

Ακόμα κέρδισα πολλές πολλές χρήσιμες ιδέες από τις αναρτήσεις των συναδέλφων που έκαναν την εκπαιδευτική μου φαρέτρα πιο ισχυρή και πλούσια. Ελπίζω κάποιες ιδέες να προσέφερα κι εγώ μέσα από τη δουλειά μου στις φίλες και συναδέλφους…

Τι μας μαθαίνει τελικά το νηπιαγωγείο; Στα παιδιά, αλλά και σε εμάς τους ενήλικες…

Νομίζω ότι το πιο βασικό μάθημα του νηπιαγωγείου είναι να έχουμε ειλικρίνεια και αλήθεια στις μεταξύ μας σχέσεις.

Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή στους γονείς που έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο, ποια θα ήταν αυτή;

Να εμπιστευθούν τους εκπαιδευτικούς γιατί έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και γνωρίζουν τι κάνουν και να χαλαρώσουν λίγο γιατί η ανησυχία τους επιδρά περισσότερο από ό,τι φαντάζονται στα παιδιά τους, έστω κι αν νομίζουν εκείνοι ότι την κρύβουν.

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που διανύουμε τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει μια νηπιαγωγός και πως τις ξεπερνά;

Στην τάξη όλες ξέρουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κυρίως τα οικονομικά, κτηριακά και τα προβλήματα των οικογενειών των μαθητών μας που μεταφέρονται μέσα στην τάξη (καθότι το σχολείο σαν κομμάτι της κοινωνίας έχει να αντιμετωπίσει και αυτά).

Τώρα το μόνο που μας βοηθά είναι η δημιουργία καλών και πραγματικών σχέσεων εμπιστοσύνης με τους συνανθρώπους μας, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες (οικονομικές, επαγγελματικές, κοινωνικές) όλοι μαζί σαν μια γροθιά. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα, όταν ο καθένας μας ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του διπλανού του σαν να είναι δικά του.

Που κρύβεται το μυστικό για να μην χάνει μια νηπιαγωγός την όρεξη και το κέφι της για δουλειά, τη στιγμή που αντιμετωπίζει καθημερινά τόσες πολλές αντιξοότητες;

Στα χαμογελαστά ματάκια των μικρών της μαθητών, στις γλυκιές αγκαλιές των μικρών τους χεριών και στην ικανοποίηση που παίρνει καθώς τα παρατηρεί να προοδεύουν και να ανοίγουν τα φτερά τους για άλλα πιο πολλά και πιο μεγάλα….

Τι σου λείπει περισσότερο από την εκπαιδευτική πραγματικότητα του σήμερα;

Ο σεβασμός στην αξία του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται από τους δασκάλους σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. 

Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για το KindyKids.gr;

Μόνο συγχαρητήρια μπορώ να δώσω και να ευχηθώ να συνεχίσετε έτσι δυναμικά και ουσιαστικά στο έργο σας όπως κάνατε μέχρι τώρα!!!

 

Ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτήν τη συνέντευξη!

 

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap