interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟ ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ

Εξαιρετική εικονογράφος και συγγραφέας, τα βιβλία της υπήρξαν πολύτιμος βοηθός μου στην τάξη, στην πρώτη μου δουλειά και από τότε δεν τα αποχωρίστηκα ξανά! Ο "καλόκαρδος καρχαρίας" υπήρξε το αγαπημένο βιβλίο των μαθητών μου, ίσως επειδή κατα βάθος ήταν το δικό μου αγαπημένο βιβλίο! Με τις "Τρελοδαγκωνίτσες" της  και με εικονογραφήσεις για πάνω από 150 βιβλία αλλων συγγραφέων, η ακούραστη και γεμάτη έμπνευση Λήδα Βαρβαρούση  απαντάει στις ερωτήσεις μας και μας ξεναγεί στον υπέροχα εικονογραφημένο κόσμο της!

 

Ας γνωριστούμε!!

Συνεντευξη με τη συγγραφέα και εικονογράφο Λήδα ΒαρβαρούσηΗ Λήδα Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Το 1983 αποφοίτησε από τη σχολή εφαρμοσμένων καλών τεχνών Βακαλό στον τομέα της γραφιστικής, της φωτογραφίας και της εικονογράφησης. Εργάστηκε σε πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρείες ως καλλιτεχνική διευθύντρια δημιουργικού, όπου και ανέλαβε διεθνείς καμπάνιες. Βραβεύτηκε με “Πρώτο βραβείο” στα Φεστιβάλ διαφήμισης 1990 και 1993. Από το 1993συνεργάστηκε με περιοδικά, διαφημιστικές εταιρίες, εκδοτικούς οίκους και επιχειρήσεις.

Το 1996 ξεκίνησε να εικονογραφεί και να γράφει παιδικά βιβλία. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 150 βιβλία στην Ελλάδα.

Στη σειρά της “Τρελοδαγκωνίτσες” που γράφει και εικονογραφεί , οι ήρωες είναι ζώα με προβληματισμούς, φαντασία και χιούμορ και είναι πολύ γνωστοί και αγαπητοί στα παιδιά. Η σειρά αυτή κυκλοφορεί και διδάσκεται σε σχολεία της Ελλάδας. Βρίσκονται προτεινόμενα σε όλες τις λίστες για τους εκπαιδευτικούς. Ακολουθεί συνεργασία το 2006 με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, όπου εικονογραφεί το βιβλίο της “Γλώσσας μου” της Α΄ δημοτικού και το “Λεξικό” για τις Α’, Β’ και Γ’ δημοτικού. Με τα εικονογραφημένα έργα της συμμετείχε σε εκθέσεις και παρουσιάσεις της ΕΨΥΠΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) από το 2004 έως το 2011.

Συμμετείχε στη Διεθνή έκθεση παιδικού βιβλίου στη Μπολόνια 1995 και 2004 με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και στο Εικαστικό γεγονός Αthens CowParade 2006 με χορηγό της αγελάδας της “Cowfun”, την Coca Cola. Συνεργάζεται επίσης με δήμους, βιβλιοθήκες και σχολεία,όπου παρουσιάζει τα βιβλία της και προωθεί τη φιλαναγνωσία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2007 βραβεύτηκε με το 1ο Διεθνές Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο “Ένα σκουλίκι με φτερά” της σειράς της “Τρελοδαγκωνίτσες”, από το South East Europe Children Literature Center ( Σόφια, Βουλγαρίας). Έργα της παίζονται σε θεατρικές παραστάσεις και κουκλοθέατρο (Ένα γουρούνι με ταλέντο, Παραμύθια με τη Λήδα, Τα Χριστούγεννα των κουτιών,Ένα σκουλίκι με φτερά, Το εργαστήρι της Φαντασίας). Είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Το 2009 συνεργάζεται με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα για τη δημιουργία του παραμυθιού της “Μια παρέα με καρδιά”, που απευθύνεται στα παιδιά όλης της Ευρώπης και οι παρουσιάσεις του συνεχίζονται εικονογραφεί το βιβλίο

Το 2010 δημιουργεί τη μασκώτ της “Ελπίδας” που συναντάμε να «τρυπώνει» στις φωτογραφίες των κοινοχρήστων χώρων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων “Ελπίδα” καθώς και τα κείμενα του χώρου.

 

Κυρία Βαρβαρούση καλωσορίσατε στο KindyKids.gr! Αλήθεια, πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Μου άρεσε πολύ να μου διηγούνται και να μου διαβάζουν από μικρή που ήμουν. Όταν άρχισα να διαβάζω μόνη μου, έβρισκα μεγάλη απόλαυση σε αυτή τη διαδικασία και αυτό με οδηγούσε στο να αποτυπώνω τις δικές μου ιδέες με λόγια, τις σκέψεις μου, τις ανησυχίες μου...Με τη συγγραφή ασχολήθηκα όταν κάποια στιγμή πήρα το θάρρος να δείξω τα κείμενά μου και μου είπαν: «Αν είναι δυνατόν! Τα κρατούσες αυτά στο συρτάρι; Φέρτα να τα εκδόσουμε!»

 

Πόση ευκολία σας παρέχει το γεγονός ότι είστε και εικονογράφος και πόσο απαιτητικό είναι να δημιουργείτε εικόνες και κόσμους για τις ιστορίες άλλων συγγραφέων;

Το να δημιουργείς εξ ολοκλήρου μια ιστορία –κείμενο και εικόνα- είναι εξίσου απαιτητικό όσο και να εικονογραφείς κάποιου άλλου συγγραφέα, επειδή καλείσαι να διοχετευτείς σε δύο παράλληλους ρόλους. Στην εικονογράφηση κειμένων γραμμένων από κάποιον άλλο, έχω την ελευθερία να μπώ στον κόσμο του και να κολυμπήσω σε άγνωστα νερά. Αυτό είναι πολύ δημιουργικό!!

 

Τι σας εμπνέει για να γράφετε τις ιστορίες σας και γιατί επιλέγετε συνήθως ζωάκια σαν τους βασικούς ήρωες;

Με εμπνέει η ηρεμία για να κατέβουν οι ιδέες, αλλιώς φοβούνται...και δεν έρχονται!!!

Όσο για τα ζώα επειδή τα παρατηρώ και τα αγαπώ ιδιαιτέρως προτιμώ να τα ζωγραφίζω και να μιλούν αυτά για θέματα που είναι δύσκολα οι άνθρωποι να ακούσουν.

 

Πόσο σημαντικός είναι ο τίτλος για ένα βιβλίο; Εσείς ξεκινάτε συνήθως από τον τίτλο και σας οδηγεί στο περιεχόμενο ή το αντίθετο;

Είναι σημαντικός για να τραβήξεις την προσοχή και να πεις πολλά, με λίγα λόγια.

Στο τέλος του έργου αποφασίζω τον τίτλο του.

 

Ποιο είναι το ωραιότερο πράγμα στη ζωή ενός συγγραφέα;

Το ότι όταν γράφεις...όλοι σε παίρνουν στα σοβαρά!!

Επίσης για μένα απολαυστικό είναι όταν γράφω να είμαι ανάμεσα σε κόσμο. Γι’αυτό και μου αρέσει να πηγαίνω στο πάρκο, στη παραλία ή σε καφέ με ένα τετράδιο και ένα μολύβι.

 

Υπάρχει κάποιο από τα βιβλία σας που αγαπάτε περισσότερο; Αν ναι για ποιο λόγο;

Είναι το φίδι το τρομερό!

Που δεν έχανε καιρό

Κι όταν έβλεπε μια πόλη

να τη φάει ήθελε όλη!!

Επειδή η έμπνευση ήρθε από το μικρό μου γιό, όταν ήταν 3 χρονών και μου το ζωγράφισε επάνω σε χαρτί τουαλέτας!

 

Πόσο εύκολο / δύσκολο είναι να γράψει κάποιος ένα παιδικό βιβλίο;

Κατά την άποψή μου χρειάζεται να είσαι πολύ αφαιρετικός και συγχρόνως πολύ περιεκτικός.

 

Υπάρχει κάποιο παιδικό βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς κι αν ναι γιατί; 

Μου αρέσουν τόσο πολύ κάποια βιβλία και τα απολαμβάνω τόσο πολύ, που ποτέ δεν σκέφτηκα να τα είχα κάνει εγώ. Το ίδιο είναι αν τα έχει κάνει κάποιος άλλος. Απλά νοιώθω ευγνωμοσύνη που υπάρχουν για να τα διαβάζουμε όλοι.

 

Πως πρέπει κατά τη γνώμη σας να επιλέγουν οι ενήλικες βιβλία για παιδιά;

Να παίρνουν τα παιδιά τους μαζί στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες και να τους επισημένουν τα όμορφα σημεία.

 

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του ν’ αγαπήσει το διάβασμα από μικρή ηλικία;

Να διαβάζει ο ίδιος και να παίζει με το παιδί του με θέματα γύρω από το βιβλίο και το πώς να διαβάσει! Επίσης το παιδί παροτρύνεται και μέσω της απόλαυσης που βλέπει να παίρνει ο ενήλικας από το διάβασμα.

 

Τι έχει αλλάξει κατά τη γνώμη σας τα τελευταία χρόνια στο χώρο του παιδικού βιβλίου;

Οι τίτλοι των βιβλίων είναι πολλοί και καλοί. Υπάρχουν όλων των ειδών και ποιοτήτων για να υπάρχει μεγάλο περιθώριο επιλογής. Εμείς απλά, ως γονείς, ψάχνουμε να βρούμε αυτά που μας αρέσουν και μας εξελίσουν!

 

Υπάρχουν κάποια βιβλία που κατά τη γνώμη σας πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται σε μια τάξη νηπιαγωγείου;

Θεωρώ οτι πρέπει να υπάρχουν των κλασσικών συγγραφέων από όλο τον κόσμο και γενικότερα βιβλία τα οποία γαργαλάνε την έμπνευση με φαντασία και ασκούν την αισθητική των παιδιών. Οι όμορφες εικόνες και ο περιεκτικός σε νοήματα λόγος είναι το μεγάλο σχολείο.

 

Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για το KindyKids.gr;

Πολύ καλός τόπος πληροφόρισης για νηπιαγωγούς, γονείς και παιδιά με πολλά ενδιαφέροντα θέματα.

Από όταν σας γνώρισα κάθε μέρα σας επισκέπτομαι ...διαδυκτιακά!

 

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ   από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

ΕΝΑ ΦΙΔΙ... ΤΡΟΜΕΡΟ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΚΑΡΔΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ

ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΟΣ... ΛΥΚΟΣ

ΜΙΑ ΑΡΑΧΝΗ ΜΟΝΗ...ΨΑΧΝΕΙ

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ... ΔΑΓΚΩΝΕΙ

ΕΝΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙ... ΜΕ ΤΑΛΕΝΤΟ

ΕΝΑ ΨΑΡΙ... ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ

ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΣ... ΚΑΠΩΣ ΒΙΑΣΤΙΚΟΣ

ΕΝΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙ... ΜΕ ΦΤΕΡΑ

ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ...ΜΕ ΛΥΣΗ

ΤΟ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΓΕΛΑΔΑ;

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΑΚΙ

Επίσης:

Μάικ ο Φασολάκης- Τα όνειρά μου έχουν πλάκα σε συνεργασία με τη Μαρί Κυριακού ΑΝΤ1 (Σειρά 7 βιβλίων) 2010-2014

Το γαλάζιο πουλί και η ροδιά, σε συνεργασία με την ΧΑΝΘ και το Ίδρυμα Νιάρχος 2012

Τριγωνοψαρούλη μην εμπιστεύεσαι ποτέ αχινό! (Σειρά 10 βιβλίων) Συγγραφέας:Βαγγέλης Ηλιόπουλος Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση Εκδόσεις Πατάκη

‘‘Ενα αστέρι για την Ευρώπη”, νέος τίτλος υπό έκδοση σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα 2014

 

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Λήδα Βαρβαρούση για το χρόνο και την συνέντευξη που παραχώρησε στο kindykids.gr. Της ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία σε ό,τι κάνει και η φαντασία και το ταλέντο της να μη στερέψουν ποτέ!

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap