interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΥΑ ΚΑΣΙΑΡΟΥ

Αφορμή για  να τη γνωρίσουμε συγγραφικά στάθηκε ένα... μυρμήγκι. Έτσι ξεκίνησε η Εύα Κασιάρου την ιστορία της, μέχρι που έφτασε στα χέρια μας το βιβλίο της! Έτσι γνωρίσαμε κι εμείς ένα χαμογελαστό και ανοιχτό άνθρωπο γεμάτο θετική ενέργεια!

Ας γνωριστούμε!

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Εύα ΚασιάρουΗ γιαγιά της Εύας Κασιάρου, μετά την καταστροφή της Σμύρνης, ρίζωσε στην Κατερίνη. Εκεί γεννήθηκε κι εκείνη. Όταν ήταν μικρό παιδί και ήθελε να φύγει από τη γη, έσφιγγε με δύναμη τα μάτια. Με χρώματα, φως, αστραπές, μολύβια και χαρτιά ταξίδευε στους δικούς της φανταστικούς και πραγματικούς κόσμους. Σπούδασε νηπιαγωγός για να μη σταματήσει μεγαλώνοντας το παιχνίδι.

•    Έχει γράψει πολλά παραμύθια που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Σύγχρονο Νηπιαγωγείο και Παράθυρο στην εκπαίδευση.
•    Μαζί με άλλες συναδέλφους γράψανε «Σχέδια Εργασίας» με διάφορα θέματα για παιδιά σχολικής ηλικίας. Κάποια βρίσκονται αναρτημένα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και άλλα έχουν διανεμηθεί στα σχολεία στα πλαίσια του προγράμματος «Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών».
•    Το θεατρικό της έργο για ενήλικες με τίτλο Ο ήχος της μπουγάδας πήρε τον 1ο έπαινο στον 92ο Καλοκαιρίνειο διαγωνισμό του Φιλολογικού «Συλλόγου Παρνασσός».
•    Το διήγημά της Η σιωπή του χαρτονομίσματος βρίσκεται στο e-book των εκδόσεων Σαΐτα με τον γενικό τίτλο «Το ταξίδι ενός χαρτονομίσματος».
•    Το μυθιστόρημά της Μυστήριο στην αυλή πήρε το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό ανέκδοτου παιδικού μυθιστορήματος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (2013)
•    Το διήγημα της Το μυστικό μου απέσπασε τον γ΄έπαινο στον Γ' πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της πνευματικής συντροφιάς της Κύπρου.
•    Το παραμύθι της Στο κόκκινο καράβι με το μαύρο φουγάρο πήρε το Α΄ έπαινο  ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Είναι μέλος της SCBWI Greece (το ελληνικό τμήμα του Society of Children’s Book Writers and Illustrators) και μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Συνεργάζεται με τον «Μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου» (www.kosvoice.gr).

Κυρία Κασιάρου,  καλωσορίσατε στο KindyKids.gr! Αλήθεια, πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου με παιδιά προσχολικής ηλικίας, γιατί ήμουν νηπιαγωγός.  Θεωρώ ότι γνωρίζω καλύτερα, κάποιες πλευρές τους,  και από τους γονείς τους. Παράλληλα με ενδιέφερε πάντα η λογοτεχνία και η καταγραφή σκέψεων και  ιστοριών. Και η συνταξιοδότησή μου, μου άφησε χρόνο ώστε να ασχοληθώ με αυτά που γνώριζα και αυτά που αγαπούσα.

Πόσο σημαντικός είναι ο τίτλος για ένα βιβλίο; Εσείς ξεκινάτε συνήθως από τον τίτλο και σας οδηγεί στο περιεχόμενο ή το αντίθετο;

Υπάρχει διάχυτη μια πεποίθηση πως ο τίτλος καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό την επιτυχία ενός βιβλίου. Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Ενδεχομένως αν το κριτήριο είναι η εμπορικότητα να ισχύει αυτό σε ένα σημείο. Ειδικά όμως για την παιδική λογοτεχνία πιστεύω πως σημαντικότερο είναι η ιστορία και η αφηγηματική ικανότητα.

Κάποιες φορές η ιστορία με οδηγεί στον τίτλο και κάποιες ο τίτλος στην ιστορία.

Πόσο εύκολο / δύσκολο είναι να γράψει κάποιος ένα παιδικό βιβλίο;

Νομίζω το ίδιο εύκολο η δύσκολο και με τις άλλες πλευρές της λογοτεχνίας.

Υπάρχει κάποιο παιδικό βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς κι αν ναι γιατί;

Συγκεκριμένα δεν υπάρχει κάποιο που θα ήθελα να είναι δικό μου. Χαίρομαι που γράφτηκαν ιστορίες που αγαπώ.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

Από μία λέξη, μια εικόνα, μια μυρωδιά, και από την φαντασία των παιδιών που είναι αστείρευτη, δεν περιορίζεται και ξεπερνά τις δυνατότητες οποιοδήποτε ενήλικα.

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του ν’ αγαπήσει τα εξωσχολικά βιβλία;

Να βοηθήσει το παιδί του να ανακαλύψει από νωρίς τον μαγικό κόσμο της συγγραφικής φαντασίας και της αφηγηματικής γραφής.

Υπάρχουν κάποια βιβλία που κατά τη γνώμη σας πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται σε μια τάξη νηπιαγωγείου;

Άποψή μου είναι, ότι όλα τα βιβλία είναι ευπρόσδεκτα στο νηπιαγωγείο. Εξαιρούνται βέβαια αυτά με άσεμνο περιεχόμενο. Ακόμα και το μη εικονογραφημένο βιβλίο, ενεργοποιεί τη φαντασία των παιδιών. Ο τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά να  καλλιεργήσουν τη φαντασία τους είναι να τους παρέχουμε ευκαιρίες για να την αναπτύξουν και στο νηπιαγωγείο έχουμε πολλά εργαλεία για να το πετύχουμε αυτό.

Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους; Τα βιβλία τι ρόλο μπορούν να παίξουν σε αυτό;

Προφανώς το μεγαλύτερο ρόλο σ΄ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα τον παίξουν οι ειδικοί επιστήμονες και βεβαίως σημαντική θα είναι η συμβολή της οικογένειας, του σχολείου και των κατάλληλων βιβλίων. Προφανώς γονείς και δάσκαλοι πρέπει να χαρίζουν ή να συστήνουν βιβλία στα παιδιά για τα οποία έχουν ολοκληρωμένη άποψη και θεωρούν ότι τα βιβλία αυτά είναι συμβατά με την ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε παιδιού.

Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για το βιβλίο σας «Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι»;

Η ιστορία του βιβλίου ξεκινά στην αποθήκη ενός παλιού αρχοντικού. Εκεί θα συναντούσε ο Νίκος τον φίλο του τον Αντώνη για να φτιάξουν «μια βόμβα» που θα διέλυε την πόλη. Ο Ανέστης κρυμμένος πίσω από μια παλιά ξεχαρβαλωμένη ντουλάπα παρακολουθούσε κρυφά τις κινήσεις τους. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, για κακή μου τύχη, ένα τεράστιο μυρμήγκι άρχισε να περπατάει στη μύτη του. Η ενόχληση ήταν μεγάλη. Σήκωσε το χέρι του και το πέταξε μακριά.

Αυτή η κίνηση στάθηκε μοιραία. Για να μην τον καταλάβουν προσποιήθηκε το φάντασμα του μπαρμπα- Μάρκου. Όταν όμως το πραγματικό φάντασμά του παρουσιάστηκε και στον ίδιο, τα πράγματα αλλάζουν. Ένας περίεργος «δημοσιογράφος» θα προθυμοποιηθεί να βοηθήσει τα παιδιά αλλά θα μπλέξουν ακόμα περισσότερο. Πώς θα καταφέρουν άραγε να ξεπλέξουν;

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η φιλία; Γιατί ο Ανέστης δεν παράτησε ούτε μια στιγμή το φίλο του στην ιστορία σας.

Όσο ζούσε ο πατέρας μου, μου έλεγε. «Μην έχεις τη φιλιά στο γόνατο, γιατί αυτή λυγίζει» Αυτό προσπάθησα και προσπαθώ χρόνια τώρα. Να μη «λυγίσω» τις φιλίες μου. Και όπως λέει και  ένας καλός φίλος μου «οι φίλοι είναι οι συγγενείς μας». Όσο για τον Ανέστη, η απάντηση  βρίσκεται στην τελευταία πρόταση της ιστορίας.

Υπάρχει στο μυαλό σας η επόμενη ιστορία που θα μας διηγηθείτε;

Φυσικά, έχει ολοκληρωθεί και ήδη σκέφτομαι και την μεθεπόμενη.

Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για το KindyKids.gr;

Ένας τόπος που αγκαλιάζει γλυκά παιδί γονείς και εκπαιδευτικούς,  όπως αγκάλιασε και εμένα. Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και εύχομαι καλή συνέχεια.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Εύα Κασιάρου για το χρόνο  και την συνέντευξη που παραχώρησε στο kindykids.gr. Της ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία σε ό,τι κάνει και να διαβάσουμε σύντομα και την επόμενη ιστορία της!!

 

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap