interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥΣ!

Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ζώο του χειμώνα στο νηπιαγωγείο είναι ο Πιγκουίνος. Ζει στους πάγους και είναι χαρακτηριστικό ζώο για δραστηριότητες τους χειμωνιάτικους μήνες. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη ζωή, την τροφή,την αναπαραγωγή και τα είδη των πιγκουίνων, καθώς και  εποπτικό υλικό για να δείξετε στα παιδιά. 

indexΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Η λέξη πιγκουίνος μπορεί να προέρχεται από: τα Ισπανικά/ Πορτογαλικά και να σημαίνει «παχύς» ή από την Ουαλική λέξη «pen gwyn», που σημαίνει «λευκό κεφάλι» ή από ην Λατινική λέξη «pinguis» που σημαίνει «παχύς» ή από την παράφραση της λέξης 'pin-wing' (pinioned wings) που σημαίνει δεμένα φτερά.
 • Οι πιγκουίνοι είναι θαλάσσια πουλιά. Έχουν άσπρο και μαύρο χρώμα και αστείο περπάτημα με μικρά βηματάκια.
 • Οι πιγκουίνοι μπορεί να είναι πουλιά, όμως αντίθετα με τα περισσότερα πουλιά δεν μπορούν να πετάξουν.
 • Οι πιγκουίνοι περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους (περίπου 75%) κάτω από το νερό ψάχνοντας για τροφή μέσα στα παγωμένα νερά των ωκεανών. Όταν μπαίνουν στο νερό χτυπάνε τα φτερά τους και μοιάζουν σαν να πετάνε…
 • Οι πιγκουίνοι μοιάζουν στο σχήμα με τορπίλη. Είναι έτσι φτιαγμένοι, ώστε να μπορούν να κολυμπάνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μάλιστα η ταχύτητά τους φτάνει τα 15 μίλια την ώρα.
 • Η μόνη ώρα που οι πιγκουίνοι «πετάνε» είναι όταν κάνουν άλματα έξω από το νερό. Οι πιγκουίνοι το κάνουν αυτό για να πάρουν μια ανάσα πριν ξαναβουτήξουν στο νερό και συνεχίσουν το ψάρεμα. Επίσης, κάνουν αλματάκια για να βγουν από το νερό πάλι στη στεριά σε περίπτωση που υπάρχουν βράχοι ή μικροί λόφοι από πάγο.
 • Οι πιγκουίνοι δεν μπορούν να αναπνεύσουν κάτω από το νερό αν και είναι σε θέση να κρατήσουν την αναπνοή τους για πολλή ώρα.
 • Οι πιγκουίνοι περνάνε πολύ από τον χρόνο τους προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Παρόλο που ζουν στους πάγους η μέση θερμοκρασία τους είναι ίδια με του ανθρώπινου σώματος. Έτσι πρέπει να βρουν τρόπους να μείνουν ζωντανοί στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στις οποίες ζουν.
 • Όπως και οι φάλαινες έτσι και οι πιγκουίνοι κάτω από το δέρμα τους έχουν ένα πολύ παχύ στρώμα λίπους. Πάνω από αυτό το στρώμα έχουν ένα στρώμα από χνουδωτά φτερά και από πάνω έχουν άλλο ένα στρώμα φτερών, που βοηθάει να σφραγίζεται μέσα στο σώμα τους η ζέστη.
 • Οι πιγκουίνοι διαθέτουν και ένα «λάδι» που παράγεται από έναν αδένα τους, το οποίο διαχέεται στο σώμα τους και τους βοηθάει να μένουν «αδιάβροχοι» και «αντιανεμικοί».
 • Παρόλα αυτά, πολλές φορές οι πιγκουίνοι χρειάζεται να βρίσκουν και άλλους τρόπους, ώστε να παραμένουν ζεστοί. Έτσι συγκεντρώνονται πολλοί μαζί και φτιάχνουν μεγάλες ομάδες (μπορεί και 5000 πιγκουίνοι), όπου στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο και με αυτόν τον τρόπο κρατιούνται ζεστοί.

animals penguin with fishΤΡΟΦΗ:

 • Οι πιγκουίνοι τρώνε θαλασσινά. Η κύρια τροφή τους είναι τα ψάρια, αλλά τρώνε και καλαμάρια, σουπιές και ένα είδος γαρίδας που ονομάζεται «κριλ».
 • Αν προσέξουμε το ράμφος τους θα δούμε ότι στην άκρη του έχει κάτι σαν αγκίστρι που διευκολύνει το να πιάνουν την τροφή τους. Επίσης, έχουν σκληρές τρίχες στη γλώσσα τους που είναι τοποθετημένες ανάποδα και τους βοηθάνε στο να μην γλιστράνε από το στόμα τους τα θαλασσινά.
 • Οι πιγκουίνοι εκεί που ζουν δεν έχουν πόσιμο νερό. Κι αν υπάρχει πόσιμο νερό αυτό είναι παγωμένο. Για το λόγο αυτό έχουν έναν αδένα στο σώμα τους που ξεχωρίζει το αλάτι από το νερό που πίνουν και το οδηγεί στο ράμφος τους ώστε να βγει έξω από το σώμα τους. Έχουν δηλαδή, το δικό τους σύστημα φιλτραρίσματος!

rbp080314clboΖΕΥΓΑΡΩΜΑ:

 • Την εποχή του ζευγαρώματος οι πιγκουίνοι κατευθύνονται σε ειδικές περιοχές κοντά στις ακτές. Εκεί οι πιγκουίνοι ζευγαρώνουν, φτιάχνουν φωλιές και μεγαλώνουν τα μικρά τους.
 • Όταν οι πιγκουίνοι είναι έτοιμοι να ζευγαρώσουν το αρσενικό στέκεται με ίσια την πλάτη και τα φτερά του τεντωμένα. Βγάζει ένα δυνατό κάλεσμα και περπατάει καμαρωτά για να προσελκύσει το θηλυκό.
 • Όταν οι πιγκουίνοι βρουν το ταίρι τους, δένονται μεταξύ τους ακουμπώντας το λαιμό ο ένας του άλλου και χτυπώντας τα πτερύγια ο ένας στην πλάτη του άλλου. Επίσης, τραγουδάνε στο ταίρι τους έτσι ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν τις φωνές ο ένας του άλλου.
 • Όταν οι πιγκουίνοι ζευγαρώνουν, συνήθως μένουν μαζί για χρόνια, για όσο χρονικό διάστημα μπορούν να κάνουν πιγκουινάκια.

penguin2ΦΩΛΙΕΣ:

 • Οι πιγκουίνοι δε ζουν σε περιοχές με πολλά υλικά για να φτιάχνουν τις φωλιές τους. Οπότε πρέπει να μπορέσουν να τα καταφέρουν με ό,τι βρίσκουν εύκαιρο.
 • Κάποια είδη πιγκουίνων χτίζουν τις φωλιές τους σε βραχώδεις περιοχές. Για να φτάσουν εκεί πηδάνε από βράχο σε βράχο με τα πόδια ενωμένα. Άλλα είδη πιγκουίνων χτίζουν τις φωλιές τους υπόγεια και μάλιστα φτιάχνουν ολόκληρες «πόλεις» που θυμίζουν μυρμηγκοφωλιές.
 • Άλλα είδη, χτίζουν τις φωλιές τους με πέτρες και μάλιστα η τέλεια πέτρα είναι πολύ σημαντική γι αυτούς τους πιγκουίνους. Για το λόγο αυτό πολλές φορές μαλώνουν μεταξύ τους για μια πέτρα ή κλέβουν ο ένας την πέτρα του άλλου.

little baby emperorΠΙΓΚΟΥΙΝΑΚΙΑ

 • Με το που γεννάει το αβγό το θηλυκό, το αφήνει στο αρσενικό να το προσέχει και το θηλυκό φεύγει για να βρει τροφή. Κάθε πιγκουίνος γεννάει 1 το πολύ 2 αβγά τη φορά.
 • Όταν το θηλυκό γυρίσει από την αναζήτηση τροφής (που μπορεί να διαρκέσει έως και 2 εβδομάδες), είναι η σειρά του αρσενικού να αναζητήσει τροφή και μένει το θηλυκό να προσέχει τη φωλιά και το αβγό.
 • Με το που βγαίνει από το αβγό το πιγκουινάκι αρχίζει αμέσως και φωνάζει έτσι ώστε οι γονείς του να μάθουν τη φωνή του και να την αναγνωρίζουν.
 • Όταν το πιγκουινάκι δυναμώσει αρκετά και οι δυο γονείς φεύγουν ταυτόχρονα για να βρουν τροφή στον ωκεανό. Τα πιγκουινάκια τα αφήνουν μόνα τους σε ομάδες. Όταν γυρίζουν οι γονείς με το φαγητό αναγνωρίζουν ποιο είναι το παιδί τους από τη φωνή και το ταΐζουν.

penguin 4 20120503ΚΙΝΔΥΝΟΙ

 • Οι πιγκουίνοι αποτελούν τροφή για διάφορα θαλάσσια θηλαστικά και ειδικά για κάποια είδη φαλαινών, οι οποίες κρύβονται κάτω από κομμάτια πάγου και περιμένουν τους πιγκουίνους να εμφανιστούν για να τους επιτεθούν.
 • Για να προστατευτούν οι πιγκουίνοι έχουν το άσπρο χρώμα στην κοιλιά τους το οποίο γίνεται ένα με το χιόνι και κάνει δύσκολο για κάποιον να δει τον πιγκουίνο.
 • Οι πιγκουίνοι αποτελούν τροφή και για κάποια πουλιά όπως για τον αυστραλιανό θαλάσσιο αετό. Η μαύρη πλάτη των πιγκουίνων όμως γίνεται ένα με τα σκούρα νερά του ωκεανού και δυσκολεύει πολύ κάποιον να δει από πάνω τον πιγκουίνο.
 • Επίσης, οι πιγκουίνοι έχουν και επίγειους εχθρούς όπως: κουνάβια, γάτες, φίδια, αλεπούδες και αρουραίους.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 • Εκτός από το να προσπαθούν να παραμείνουν ζεστοί, να μεγαλώσουν τα μικρά τους να βρουν φαγητό και να αποφύγουν τους κινδύνους, οι πιγκουίνοι περνάνε και πολύ καλά και η ζωή τους έχει πλάκα! Μάλιστα πολλά από τα παιχνίδια τους μοιάζουν με αυτά των ανθρώπων.
 • Γλιστράνε στο χιόνι! Οι πιγκουίνοι ξαπλώνουν στο χιόνι με την κοιλιά και γλιστράνε σαν να κάνουν έλκηθρο! Αυτό πέρα από παιχνίδι τους βοηθάει να κινούνται πολύ γρήγορα.
 • Ένα άλλο παιχνίδι που παίζουν είναι να κάνουν σερφινγκ στον ωκεανό!

ΕΙΔΗ

Σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν 17 με 19 είδη πιγκουίνων. Αν και όλα ζουν στο Νότιο ημισφαίριο δε ζουν όλα τα είδη σε παγωμένα κλίματα στην Ανταρκτική. Μάλιστα ένα είδος ζει στα νησιά Γκαλαπάγκος κοντά στον Ισημερινό.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ (ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΣ) ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ
Είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος, ο ενήλικος φθάνει περίπου στα 1,1 μέτρα ύψος και ζυγίζει 35 κιλά η περισσότερο.

ΜΙΚΡΟΣ ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ
Ο οποίος φθάνει γύρω στα 40 cm ύψος και ζυγίζει 1 κιλό.

ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΤΗΣ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ
Είναι το σπανιότερο είδος και είναι και το αρχαιότερο από όλα τα ζώντα είδη. Τα ενήλικα φθάνουν τα 65 cm ύψος ζυγίζουν γύρω στα 5-6 κιλά.

ΜΑΚΑΡΟΝΙ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ
Πήρε το όνομά του από το περίεργο τρίχωμα που έχει πάνω από τα μάτια και θυμίζει ένα χτένισμα που είχε αυτό το όνομα.

ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΙΑΣ

ΠΑΠΟΥΑ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ

ΕΥΔΥΠΤΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΚΟΜΟΣ

ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΥ

ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ ΤΩΝ ΓΚΑΛΑΜΠΑΓΚΟΣ

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εποπτικό υλικό σχετικά με τους πιγκουίνους για το νηπιαγωγείοΕποπτικό υλικό σχετικά με τους πιγκουίνους για το νηπιαγωγείο

Τα είδη των πιγκουίνωνΠιγκουίνοι

Ο κυκλος ζωής των πιγκουίνων

 

Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε το υλικό για να το εκτυπώσετε:

ΟΙ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΙ

 ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ:

Πιγκουΐνος (Λάμπρος Μαγκλάρας)

Στο κορμί έχει φτερά, μα ποτέ του δεν πετάει,
σαν γεννά κάνει αβγά, περπατάει, κολυμπάει.

Είναι όμορφο πουλί, ουρανός δεν το γνωρίζει,
και στη θάλασσα πολύ, του αρέσει να γυρίζει.

Αν το βρεις ξέρεις πολλά και το μπράβο μου σου δίνω.
- Χα, χα, χά, χα,/ χα, χα, χά, μου μιλάς για πιγκουΐνο!


ΣΧΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ:

MAZOO AND THE ZOO: ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ

 

 

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

 • Διαφήμιση
 • Στατιστικά Ιστοσελίδας
 • Όροι Χρήσης
 • Sitemap