interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΗΠΕΙΡΟΙ-ΩΚΕΑΝΟΙ για το νηπιαγωγειο

Ένα πολύ ωραίο θέμα που μπορούμε να ξεκινήσουμε με την καινούρια χρονιά και μπορεί να μας πάει μέχρι και το τέλος της χρονιάς -ανάλογα με το ενδιαφέρον των παιδιών και με το πόσο σε βάθος θέλουμε να πάμε - είναι οι Ηπειροι και οι Ωκεανοί. Μαζί με τα παιδιά μπορούμε να "ταξιδέψουμε" σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσουμε τον πολιτισμό και την κουλτούρα άλλων λαών. Η εισαγωγή στο θέμα μπορεί να γίνει με μια αναφορά γενικά στους ωκεανούς και στις ηπείρους και στη συνέχεια να βλέπουμε και να γνωρίζουμε την κάθε ήπειρο ξεχωριστά με περισσότερες λεπτομέρειες. Η τοποθεσία, η γεωλογία, οι φυλές, οι πολιτισμοί, οι κουλτούρες που υπάρχουν σε κάθε ήπειρο μπορούν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών για πολύ καιρό. Εναλλακτικά μπορούμε να αρχίσουμε το συγκεκριμένο θέμα κοντά στις απόκριες με έναυσμα τις φυλές που συνήθως τις θυμόμαστε εκείνες τις ημέρες μέσα από τις στολές που συνήθως φτιάχνουμε με τα παιδιά.

ΩΚΕΑΝΟΙ:

Ωκεανός ονομάζεται ένα μεγάλο κομμάτι που καλύπτεται όλο από νερό. Ωκεανοί εκτός από τη γη υπάρχουν και σε άλλους πλανήτες. Οι περισσότεροι ωκεανοί υπάρχουν όμως στη γη μας.  Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από ωκεανούς δηλαδή από νερό. Οι ωκεανοί έχουν πολύ μεγάλο βάθος και κατηγοριοποιούνται  ανάλογα με το μέγεθός τους. Ο μεγαλύτερος ωκεανός είναι ο Ειρηνικός, μετά είναι ο Ατλαντικός, ο Ινδικός, ο Ανταρκτικός  και ο Αρκτικός. Μέσα στους ωκεανούς ζουν πολλά είδη ψαριών αλλά και κήτη και όστρακα καθώς και πολλά είδη φυτών.

Οι ωκεανοί χωρίζονται μεταξύ τους από τις ηπείρους (μεγάλα κομμάτια γης).

 

Ο Αρκτικός ωκεανός βρίσκεται στο περιβάλλει το Βόρειο Πόλο και «ακουμπάει» τη βόρεια Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Είναι ο μικρότερος Ωκεανός. Ο Ατλαντικός Ωκεανός «ακουμπάει» τη δυτική Ευρώπη, τη δυτική Αφρική, την Ανταρκτική τη βορειοανατολική και τη νότια Αμερική. Ο Ινδικός ωκεανός «ακουμπάει» την ανατολική Αφρική, τη δυτική Ασία τη δυτική Αυστραλία και την Ανταρκτική. Ο Ειρηνικός Ωκεανός «ακουμπάει» την ανατολική Ασία, τη βορειοανατολική Αυστραλία την Ανταρκτική και τη βορειοδυτική Αμερική. Είναι ο μεγαλύτερος ωκεανός. Ο Αρκτικός Ωκεανός συνορεύει με την Ανταρκτική και αναγνωρίστηκε ως ωκεανός μόλις το 2000.

Στους Ωκεανούς μπορούμε να συναντήσουμε καρχαρίες, φάλαινες, αγγελόψαρα, δελφίνια, χταπόδια, αστερίες, καβούρια, κοράλλια, αστακούς, μέδουσες, θαλάσσιους ελέφαντες, χέλια, φώκιες, θαλάσσιες χελώνες, πολλά είδη κοχυλιών και οστρακοειδών.

ΩΚΕΑΝΟΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ:

Ο Ωκεανός είναι ο αρχαιότερος θεός της θάλασσας  της Ελληνικής Μυθολογίας. Σύμφωνα με τα ορφικά ποιήματα, η Νύχτα και ο Αιθέρας γέννησαν ένα ασημένιο αυγό, προφανώς το φεγγάρι. Από το αυγό αυτό βγήκε ο Έρωτας.  Ο Έρωτας ταξινόμησε τα πάντα και έπλασε το Χάος ψηλά στον ουρανό και την γη Γαία από κάτω. Το Χάος και η Γαία ζευγαρώθηκαν και γέννησαν τον Ωκεανό και την Τηθύα. Ο Ωκεανός εκ μέρους του άρχισε να γεννάει όλα τα ζωντανά πλάσματα της γης και όλους τους κατοπινούς θεούς.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Ωκεανός ήταν γιος του Ουρανού και της Γαίας και ο δυνατότερος των δώδεκα Τιτάνων. Όλοι τον ζήλευαν για τη δύναμή του και μονομαχούσαν συχνά για να τον νικήσουν. Με την σύζυγο του την Τηθύ έκανε παιδιά: όλες τις θεότητες των ποταμών, της θάλασσας και των πηγών – τις Ωκεανίδες. Οι δύο τους κάνανε πολλά παιδιά, που από την υπερπαραγωγή υδάτινων στοιχείων της φύσης γινόντουσαν πλημμύρες. Έτσι χωρίσανε τελικά και το κακό σταμάτησε.

Ο Ωκεανός και η Τηθύς δεν αναμίχτηκαν στην Τιτανομαχία κατά του Δία, γι’ αυτό και ο Δίας τους άφησε ανενόχλητους να κυριαρχούν στο υγρό τους βασίλειο.

wkeanoiwkeanoi2

wkeanoi3

 

Εικόνες σχετικές με τους ωκεανούς μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω αρχείο.

ΩΚΕΑΝΟΙ

 

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap