interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

Η ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Πληροφορίες και εποπτικό υλικό για το νηπιαγωγείο σχετικά με την όπερα. Μπορούμε να το κάνουμε είτε σαν μέρος ενός μεγαλύτερου project για τη μουσική είτε μόνο του σαν μια μορφή τέχνης.

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

opera1opera2

opera3opera4

opera5opera6

opera7opera8

opera9opera10

opera11opera12

opera13


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ:

H Όπερα είναι η πιο πολύπλοκη από όλες τις μορφές τέχνης και υπήρξε συναρπαστική, εκπαίδευτική, και μια πρόκληση για το κοινό της για περισσότερα από 400 χρόνια. Συνδυάζει τα καλύτερα της κάθε μία από τις τέχνες του θεάματος σε ένα αδιάλειπτο, συναρπαστικό σύνολο. Η Όπερα εκφράζει το δράμα του θεάτρου, τη συναισθηματική δύναμη της μουσικής, τη χάρη του χορού, και την ομορφιά της φωνής. Πριν από την όπερα, καθεμία από αυτές τις μορφές τέχνης έπρεπε κάποιος να τη βιώσει χωριστά.

Η Όπερααποδείχθηκεπιομακροχρόνιααπό ό, τιοι κριτικοί θα μπορούσαν ποτένα φανταστούν! Αντανακλάτην καθημερινή ζωή. Είναι ένα παράθυροστην ψυχή. Κάθεόπεραμας δίνει μια ματιάσε έναν ενδιαφέροντακόσμο,που τελειώνειπριν πέσει η τελικήκουρτίνα. Επειδήμια μεγάληόπερααπαιτείμια μεγάληιστορία, οι υποθέσεις στην όπεραείναι συχνάβασισμένες σε λογοτεχνικά έργακαι συνήθωςεκτελούνταιστην ίδια γλώσσαπου γράφτηκε η όπερα.

Βοηθούμενη από ταλαντούχους τραγουδιστές της όπερας που χρησιμοποιούν την φωνητικά εκτεταμένη κατάρτιση και τις γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες για να ζωντανέψει κάθε ιστορία  , η όπερα έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Μπορείτε να δείτε και να ακούσετε τη μουσική από γνωστές όπερες σε πολλές διαφημίσεις, ταινίες και κινούμενα σχέδια.

Απόδειξη  της συνεχούς δημοτικότητας της όπερας αποτελέι  ο αυξανόμενος αριθμός των εταιρειών όπερας σε όλο τον κόσμο και οι χιλιάδες παραστάσεις κάθε χρόνο, της κλασικής όπερας αλλά και οι νέες όπερες.

Η Όπερα είναι μια  μορφή τέχνης με την οποία οι τραγουδιστές και οι μουσικοί εκτελούν ένα δραματικό έργο που συνδυάζει το κείμενο   (λιμπρέτο) και μια μουσική παρτιτούρα.

Η λέξη όπερα σημαίνει«δουλειά»στα ιταλικά.

Στην όπερα οιλέξεις συνήθως τραγουδιούνται , δεν λέγονται.

Οπερέτες είναι οι ελαφρές όπερες με προφορικό λόγο, τραγούδια και χορούς.

Μπράβο: Η ιταλική λέξη που φώναζαν για να δείξει το κοινό την εκτίμησή του στον άνδρα καλλιτέχνη.

Μπράβα: Η λέξη που φώναζαν για μια γυναίκα καλλιτέχνη.

Bravi: Η λέξη που φώναζαν όταν το κοινό τους αγαπούσε απλά όλους!

Υπάρχουν συνολικά 364 όπερες (λυρικές σκηνές) σε 67 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Όπερα ξεκίνησε στα τέλη του 16ου αιώνα στην Ιταλία. Μια ομάδα από ευγενείς ενδιαφέρονταν για αναδημιουργία των κλασικών ελληνικών έργων του 5ου αιώνα π.Χ. Τα Ελληνικά δράματα  εκτελούνταν  σε υπαίθρια θέατρα και σχεδόν πάντα εκτελούνται από μια χορωδία και τρεις ηθοποιοί φορώντας μάσκες. Αν υπήρχαν περισσότεροι από τρεις ρόλους ομιλίας, οι ηθοποιοί πήγαιναν στα παρασκήνια μετά την αναπαραγωγή ενός  χαρακτήρα,άλλαζαν μάσκες και κοστούμια, και στη συνέχεια επανεμφανίζονταν ως ένας άλλος χαρακτήρας! Ήταν σαφές ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν και τη μουσική στις παραγωγές τους. Έτσι, οι Ιταλοί άρχισαν να πειραματίζονται με την δυνατή ανάγνωση και προσθέτοντας λίγο μουσική. Πολύ σύντομα τα έργα τους πήγαν από την απαγγελία  στο τραγούδι και σε  ένα μικρό μουσικό σύνολο με συνθέσεις.

Η πρώτη «πραγματική» όπερα, Δάφνη του Jacopo Peri, έγινε γύρω από 1594 και έγινε το ρετσιτατίβο στυλ - μουσική με λόγια που λένε μια ιστορία πολύ γρήγορα - σαν ένα σύγχρονο ραπ. Αυτή η όπερα έχει χαθεί, αλλά γνωρίζουμε ότι υπήρξε επειδή υπήρχαν πολλά σχόλια γι' αυτό. Οι άνθρωποι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή τη νέα μορφή τέχνης!

Ο Ιταλός συνθέτης Κλαούντιο Μοντεβέρντι επέκτεινε την οπερατική μορφή με την προσθήκη πιο περίτεχνων κομματιών. Ο Μοντεβέρντι συνέθεσε τουλάχιστον 18 όπερες. Η μουσική του επέτρεψε να δείχνουν οι τραγουδιστές περισσότερο συναίσθημα και να αναδείξουν τις φωνές τους. Η Όπερα σύντομα έγινε δημοφιλές θέαμα σε όλη την Ευρώπη. Ήταν η «λαϊκή μουσική» της εποχής του.

 

Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε όλο το εποπτικό υλικό για να το εκτυπώσετε:

Η ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ


KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap